Fosztogatják a kutyavécéket

Egyedülálló kezdeményezés az öt adyvárosi kutyavécé kihelyezése - mondja a győri városrész tisztaságát szolgáló beruházásról a város alpolgármestere. A politikus egyúttal önmérsékletre intette a kutyásokat, mert túl gyorsan elfogytak az állati ürüléknek kitett nejlonzacskók.

„Egy adyvárosi kutya se képes maga után takarítani” – ez a felirat szerepel azokon a kutyavécéken, amiket a napokban helyeztek el Győr egyik lakótelepén. Azt szeretnék velük elérni, hogy a gondos gazdik felszedjék, eltakarítsák kutyáik ürülékeit, azok ne csúfítsák, szagosítsák a környezetet.

A kutyások többsége üdvözli az ötletet, de mint a Kossuth Rádióban elmondták, vannak, akiknek elsősorban nem a környezetkímélő ebtartás juthatott eszébe a kutyavécékről.  Erre utal, hogy egyesek tízesével, húszasával vitték az állati ürüléknek kitett nejlonzacskókat, így rövid idő múlva már nem maradt egy sem. Hogy a potyázók mire használják a megszerzett tasakokat, kérdés, az egyik tipp, hogy élelmiszerek csomagolására.

Önmérséklet

A panaszokról Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere is hallott, ezért azt tanácsolja a zacskókat számolatlanul és feleslegesen elhordó embereknek, próbáljanak önmérsékletet tanúsítani.

Az önkormányzati vezető arról is beszélt, hogy az öt adyvárosi kutyavécé kihelyezése egyedülálló kezdeményezés. Hasonló eszközök lehet, hogy vannak az országban máshol is, de pont ilyenek csak a győri lakótelepen – mondta. A városrész kutyavécéi messziről is jól észrevehetők, több mint két méter magasak, és feliratok vannak rajtuk ismertetve használatuk módját. A kutyapiszkot az építményekhez kitett nejlontasakokba lehet betenni, majd azokat a tárolóba dobhatják az ebsétáltatók. Lényeges, hogy a kutyavécék zárható, fedeles, légmentesen záródó ürüléktárolók, így nem kel tartani bűztől a környékükön.

Nincs kifogás

Így is többen vannak azonban, akik ott hagyják a fűben vagy a járdán a kutyájuk ürülékét – mondta Radnóti Ákos.

Sterk Éva, a Mancs-Rancs Állatmentő Alapítvány képviselője arról beszélt, külföldön meg tudják oldani, hogy ne forduljon elő kutyapiszok a köztereken, igaz, kemény pénzbüntetésekkel. Több országban nejlonzacskós kutyavécéket sem helyeznek ki, hanem a gazdáknak kell magukkal vinniük a tasakokat, nem is egyet.

Az alapítvány munkatársa megjegyezte, lehet, hogy Magyarországon a nagyobb városokban néhol már vannak kutyavécék, vidéken még hírük, hamvuk sincs. Ezeken a településeken sem lehet azonban indok a kutyapiszok földön hagyására, aki még is így tesz, azt azonnal és keményen meg kell büntetni – tette hozzá.