Kövér: A migrációs válság kizárólag hosszú távon kezelhető

Az Európa Tanács parlamenti elnökeinek csütörtöki strasbourgi konferenciáján egyetértés volt azt illetően, hogy a migrációs válság kizárólag hosszú távon, átgondoltan és szélesebb körű nemzetközi együttműködés keretében kezelhető - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában. Kövér László elmondta, a résztvevők abban is azonos állásponton voltak: fel kell készülni arra, hogy a bevándorlási válság jelentette kihívások az elmaradott térségek demográfiai robbanása és a klimatikus változások miatt a jövőben még fel is erősödhetnek.

A konferencián mindemellett megmutatkozott, hogy kibékíthetetlen az ellentét “egyes nyugat-európai baloldali politikusok és a közép-európai politikusok között” abban a tekintetben, hogy “lehetőségnek tekintjük-e a tömeges beáramlást, vagy pedig veszélynek, amely nem is hosszú távon megváltoztathatja Európa teljes kulturális, etnikai és vallási arculatát, megszüntetheti Európának a kétezer éves történelme alatt felépült önazonosságát” – fogalmazott a házelnök.

Mint mondta, erre a kérdésre sem Laura Boldrini olasz, sem Claude Bartolone francia házelnök nem nagyon tért ki. “Bartolone ellenben megengedte magának, hogy párhuzamot vonjon a mostani migránshelyzet és a közép-európai országok uniós tagfelvétele között.” Ulrike Lunacek osztrák EP-képviselő pedig az 1956-os (magyar) menekültek befogadását hozta fel példaként és nehezményezte, hogy akik akkor segítséget kaptak, most nem vesznek részt a segítségnyújtásban. Ezt Kövér László és Milan Stech, a cseh parlament felsőházának elnöke is visszautasította.

Kövér László kiemelte Ankie Broekens-Knol holland szenátusi elnök felszólását, mondván, hogy a régebbi uniós tagállamok házelnökei közül egyedül ő fogalmazta meg kifejezetten azt, hogy “megérti a közép-európai országok kormányait, hogy próbálják a saját országukat és rajtuk keresztül Európát is védeni, és ez az erőfeszítés elismerésre, tiszteletre méltó”.

MTI Fotó: Európa Tanács

Kérdésre válaszolva Kövér László elmondta, bizonyos retorikai fordulatot észlelt az Európai Bizottság elnökének előző napi évértékelő beszédében, de “ennek semmilyen jelentőséget nem tulajdonít mindaddig, amíg az újfajta retorika mögött esetleg meglévő újfajta gondolkodásmód meg nem nyilvánul a tettekben is, azaz vissza nem vonják azokat az ostoba és provokatív javaslatokat, amelyek (Jean-Claude) Juncker úr beszéde után néhány órával még mindig az asztalon vannak”.

Hozzátette, szerinte mindössze “taktikázás” zajlik, a pénteki informális uniós csúcstalálkozó előtt “meg kell próbálni hűteni a kazánt és csitítani a kedélyeket, nehogy véletlenül valami konfliktus törjön ki”.