Nem csak a muszlimok áradata zúdulhat Európára

Észak-Afrika és a Közel-Kelet mellett, Afrika szubszaharai térségéből is tömegek kelhetnek útra, hogy új helyre költözzenek, mert országukban nem lesz elég élelem. E közben a nyugati vezetők egy része pozitívan beszél a bevándorlásról, pedig az Európa létét veszélyezteti – mondta Speidl Bianka migrációkutató a Kossuth Rádióban.

Beláthatatlan népességrobbanás elé néz a föld a XXI. században, kérdés, hogy a változás jelenleg mennyire kezelhető, illetve, mennyiben késett el a világ azzal, hogy ennek a tudatára ébredt – mondta a 180 percben .Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A vezető kutató a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta, az ENSZ globális népesedési változásokról szóló 2015-ös előrejelzése szerint 2100-ban már több mint 10 milliárd ember lesz a Földön. A legmagasabb népesedési rátájú 27 ország rendkívül szegény afrikai állam, amelyeknek 85 év múlva 3,2 milliárd lakosa lesz. A világon 33 olyan állam van, ahol a lakosság megháromszorozódását jósolja az ENSZ. A MENA térségben (Észak-Afrika és a Közel-Kelet), vagyis az arab, muszlim országokban a prognózis szerint harmincéves stabil demográfiai növekedés következtében a 2050 és 2100 közötti időszakra negyedével nőhet a lakosság.

Speidl Bianka

Tízmilliók indulnának el

Speidl Bianka szerint nehéz megállapítani, hogy mekkora tömegek akarnak most bevándorolni Európába, de mint hozzátette, tízmilliókról feltételezhető, hogy közvetlen szándékuk elindulni Európa felé. Ezt a tömeget a MENA térség országai nem tudják eltartani, ami éhhalált vagy nagyobb népmozgásokat gerjesztő konfliktusokat okozhat, ahogy az Szíriában is történt. A migránsok hullámszerűen, áradatként érkezhetnek Európába – fogalmazott.

Az iszlám előírásai miatt ráadásul az utánpótlás is nagyon erős, a térség demográfiai rátája jóval felülmúlja az európait. A közel jövőben a kontinens népességnövekedésének 82 százalékát a bevándorlás fogja adni, ami a teljesen felborítja Európa etnikai, kulturális képét – véli Speidl Bianka.

A kutató szerint a gazdaság és a természeti adottságok Afrika szubszaharai térségének több országában sem biztosítják a növekvő népesség élelmezését. Példaként említette, Angolát, Burundit, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Malit, Nigert, Szomáliát, Tanzániát és Zambiát.

“Pozitívumként hangoztatva a léte ellen irányuló veszélyt” 

Arról is beszélt, hogy az olajat exportáló gazdag arab államok nagyon erős önvédelmi politikát alakítottak ki, aminek célja a társadalmi rendjük, illetve a helyi uralkodócsaládok hatalmának megtartása. A külső munkaerőt elsősorban nem más arab országokból toborozzák, hanem más térségekből, és szigorúan csak vendégmunkásként fogadják az odaköltözőket, akiknek az emberi jogait semmibe veszik, gyakorlatilag rabszolgamunkára kötelezik őket – mondta a kutató.

Ezzel teljesen szemben áll az európai helyzet, a bevándorlók gazdasági integrációjáról, szociális támogatásáról szóló szabályozások. Ez valamint a bevándorlók folyamatos elosztásáról szóló kvóták többszörös meghívóval érnek fel az említett térségekből származó emberek számára. Híre megy köztük, hogy Európa hosszú távon a bevándorlásból akarja pótolni a demográfiai hanyatlása miatt hiányzó népességet, “tehát mintegy pozitívumként hangoztatva a léte ellen irányuló veszélyt” – mondta Speidl Bianka.

Speidl szerint gazdasági lobbik támogatják a bevándorlást

A kutató szerint bár egyelőre szükség van Nyugat-Európában kevésbé képzetlen munkaerőre is, ez nem fog sokáig tartani, a gépesítés miatt nagyon gyorsan vége lehet ennek a korszaknak. Jelenleg vannak olyan gazdasági lobbik, amelyeknek érdekében áll a bevándorlók foglalkoztatása, ezáltal a munkabérek alacsonyan tartása. Ezt mutatja a migráns minimálbér bevezetése, ami nehéz helyzetbe hozza a hasonló területen foglalkoztatott német munkavállalókat – mondta Speidl Bianka.

A kutató szerint ezeknek a gazdasági lobbiknak valószínű, nagyon nagy szerepe van abban, hogy a mostani vezető politikusok azon a helyen ülnek, ahol és olyan retorikát folytatnak, amilyent – fogalmazott.