Húsz százalékra nőtt lakossági állampapírok aránya a teljes adósságon belül

Augusztus végére 19,7 százalékra emelkedett az elsősorban lakosság számára értékesített állampapírok aránya a teljes adósságon belül - közölte az Államadósság Kezelő Központ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az augusztusi 73,2 milliárd forinttal 4614,9 milliárd forintra emelkedett a lakossági forint állampapír-állomány. A teljes mennyiség meghaladja a 4900 milliárd forintot.

A forintban fennálló adósság részesedése 71,6 százalékra nőtt, míg a devizaadósság 28,4 százalékra csökkent augusztusban, amely az év végéig tovább mérséklődhet, akár 26 százalékig – írták.

Az állampapír kamatozás szempontjából az egyik legjövedelmezőbb, míg biztonságát tekintve a legmegbízhatóbb a megtakarítási termékek piacán. Augusztusban a két legkeresettebb állampapír a prémium magyar államkötvény és a kamatozó kincstárjegy volt, de a féléves kincstárjegy is népszerű a lakossági kisbefektetők körében – áll az ÁKK közleményében.

A prémium magyar államkötvény állománya 16,3 milliárd forinttal, 923,7 milliárd forintra nőtt augusztusban, míg a kamatozó kincstárjegyeké 39,7 milliárd forinttal nőtt, a hónap végén 2355,2 milliárd forintot ért el.