Anya nagyobb bűnt nem követhet el

Megölte mozgássérült fiát, majd magát egy pusztaföldvári nő. A 63 éves asszony lehetséges indítékait még vizsgálják, de tette akkor is sokkoló, ha bebizonyosodik a legvalószínűbb verzió: a fia betegsége érzett túlzott aggodalom lehetett a kiváltó ok.

Múlt szerdán Pusztaföldvár egyik családi házában holtan találtak egy anyára és fiára. Egyikük sem természetes halált halt: a férfi gyilkosság áldozata lett, az asszony halálát önkezűség okozta. Sokan próbálják megérteni, mi történhetett a látszólag békességben élő családban.

A 63 éves anya, Edit négy gyereket nevelt fel. Az első házasságából született, 40 éves fiával, Szilárddal, és második férjével éltek itt. Editet aznap kora reggel még látták a kisboltban, szokása szerint kenyeret és péksüteményt vásárolt, semmi furcsa nem látszott rajta. Néhány órával később felakasztotta magát.

Fotó: shutterstock

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Elfogyott az erő?

A fiát késsel ölték meg. Arról, hogy valaki más is részt vett volna a bűncselekményben, nem tudni. A rendőrök vizsgálják azt a verziót, hogy Edit gyilkolt, aztán fordult maga ellen. (Ezt kiterjesztett öngyilkosságnak nevezik.)

Arról nem tudni, hogy az anya búcsúlevelet hagyott volna, de talán köze lehet a történtekhez annak, hogy a meggyilkolt fiú fogyatékkal élt, és az anya az ápolás nehézségeibe fáradt bele, végzetesen.

Féltés és félelem

Egyelőre az sem zárható ki, hogy a féltés volt a kiváltó oka annak, hogy a pusztaföldvári anya is a saját gyereke ellen forduljon. Szomszédjuk úgy tudja: Editnek komoly betegsége volt, és talán attól rettegett, hogy a halála után senki nem gondoskodik majd odaadóan beteg fiáról.

Az is a nyomozók feladata lesz kideríteni, nem a fiú kérte-e meg édesanyját, hogy könnyítsen rajta, és segítse őt a halálba. Az ügy persze ezzel le is zárul majd, hiszen a tettes és az áldozat is halottak.

Megbetegít

– A beteg hozzátartozó akadályozza, korlátozza életünket, és ez akkora feszültséget képes okozni, ami sokakat kiborít, családokat képes szétzilálni – magyarázta korábban a Kékfénynek a klinikai szakpszichológus.

Ha egy családba sérült gyermek születik, a trauma és a veszteségélmény miatt olyan pszichés folyamatok indulhatnak el, melyek testileg és lelkileg is megbetegíthetik a hozzátartozókat.

Leépülés

Ezek az anyukák gyakran bűntudatot és fájdalmat, haragot és tehetetlenséget élnek át, ami depresszióba fordul. Nem ritka a szégyenérzet, az önértékelési probléma. Ezek önsorsrontó folyamatokat is beindíthatnak, például a túlzott evést vagy az alkoholizmust.

A sérült gyermek erőn felüli leterheltséget jelenthet a szülők számára, ami nem ritkán a párkapcsolat felbomlásához vezet. Egyes családok kiszorulnak a társadalomból, kapcsolataik teljesen leépülnek, a négy fal között élik az életüket.

Nem ez az első

A Kékfény áprilisban mutatta be annak az anyának a történetét, aki szintén a létező legkegyetlenebb bűnt követte el: megölte a saját gyermekét. A bíróságnak mégsem volt egyszerű ítéletet mondani felette.

Az asszony 25 évvel ezelőtt egy súlyosan sérült kislánynak adott életet, aki agysorvadása miatt sem beszélni, sem mozogni nem tudott. Az anya életét ettől fogva magatehetetlen gyermeke gondozása töltötte ki, mert egyetlen percre sem hagyhatta magára.

Sötétség

A napjai azzal teltek, hogy Juditot megetesse és mozgassa. Idővel azonban a nő teljesen felőrlődött, és egy különösen megerőltető éjszaka után már csak arra tudott gondolni, hogy pihenni akar. És nem akar felébredni.

Egy hajnalban 250 nyugtatót kevert Judit joghurtjába, maga pedig 300 darabot ivott meg egy pohár vízzel.

Két év, öt évre felfüggesztve

A gyógyszermérgezést akkor mindketten túlélték. Kórházba kerültek: az anya felépült, a lány azonban szövődményként tüdőgyulladást kapott, és az egyébként is legyengült szervezete ezzel a betegséggel már nem birkózott meg. A bíróság végül úgy döntött, nem küldi börtönbe a gyilkos asszonyt, de azt sem hagyhatja, hogy tette büntetlenül maradjon: két év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve.

– Elfogadjuk és magunk is így valljuk, hogy ebben az esetben nem a törvény szigorát kell alkalmazni, bármilyen súlyos a bűncselekmény. Egy magára hagyott ember elkeseredett cselekedetéről volt szó – érvelt akkor a bíró.