Till Attila filmje a magyar jelölt az Oscar-díjra

Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra - ismertette a Filmszakmai Döntőbizottság szerdai döntését a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A testület munkájában a filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett idén Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt.

A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában nevezett alkotások közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelöltet, amelyek végül versenyre kelhetnek az Oscar-díjért. A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az elismeréseket február 26-án adják át a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A versenybe olyan alkotások nevezhetőek, amelyeket a hazai moziforgalmazásban 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között mutattak be.

Till Attila. MTI Fotó: Kallos Bea

Till Attila. MTI Fotó: Kallos Bea

Till Attila második játékfilmje egy kerekesszékes bandáról szól, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. Az alkotás a filmalap támogatásával a Saul fiát is gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. A filmet a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren nézték meg.

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje nagy siker volt a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon, Palicson pedig elnyerte a közönségdíjat. Egyedüli magyar alkotásként szerepel az Európai Filmdíjra nevezett alkotások ötvenes listáján, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Európai Filmakadémia (EFA).

A Tiszta szívvel különböző forgalmazási jogait a filmalap értékesítési részlege eddig világszerte több mint 10 területre adta el, köztük Törökország, Tajvan és Románia forgalmazóinak. Till Attila filmje külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható ősszel – olvasható a közleményben.

Idén februárban a Saul fia kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, Nemes Jeles László holokausztdrámája az első magyar alkotás volt, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.