Pusztító tájfun Japánban

Legkevesebb tízen meghaltak Japánban egy pusztító tájfun miatt, kilenc ember holttestére a szigetország északkeleti részén fekvő Ivaizumi város egyik, árvíz sújtotta, idősek számára fenntartott otthonában találtak - jelentették szerdán japán napilapok.

Az NHK japán köztelevízió arról számolt be, hogy a rendőrség a heves esőzések következtében kialakult árvizek miatt nehéz helyzetbe került emberek kimentésére érkezett Ivaizumi környékére. A hatóságok bukkantak a holttestekre, amelyek azonosítása folyamatban van.

Egy nő az ugyancsak az Ivate prefektúrában lévő Kudzsi városában halt meg a tájfun miatt.

A Lionrock nevű tájfun előző este a Japán északkeleti részén fekvő Tohoku térségét érte el először, és onnan indulva heves esőkkel és szélviharokkal vonult végig a régión. Azóta elhagyta az ország területét. Tohokuban 2011 márciusában óriási pusztítást végzett a nagy erejű földrengés és az azt követő szökőár.

A japán hatóságok az elmúlt napokban 410 ezer embert figyelmeztettek arra, hogy húzódjanak biztonságos helyre a Lionrock elől. A helyi illetékesek földcsuszamlások veszélyére is felhívták a figyelmet.