Meghalt a riportfotózás atyja

Meghalt 93 éves korában Marc Riboud világhírű francia fényképész, "a riportfotózás atyja".

A fotós – akinek leghíresebb, 1967-es képe valószínűleg az, amelyen egy lány áll virággal a kezében, szemben vele katonák sorfala – hosszú betegség után hunyt el kedden.

rib01

Forrás: Dreweatts Bloomsbury

Riboud 1923. június 24-én született Lyonban. Első képeit tinédzser korában, édesapja Kodak fényképezőgépével készítette. Saját bevallása szerint visszahúzódó személyiség volt, így fiatal korában gyakran “menekült” zajos családja és hat testvére elől az egyedüllétbe, a fotózásba.

A második világháború idején a francia ellenállás tagjaként harcolt – ez nem csak a függetlenség és a kalandok iránti vágyat ébresztette fel benne, de hasznos tapasztalatokkal vértezte fel későbbi ázsiai, közel-keleti, afrikai és európai utazásaihoz is.

A függetlenség jelentőségét hangsúlyozva Riboud felidézte, hogy amikor a Magnum fotóügynökség tagja volt, egyszer visszautasított egy rendkívül fontos National Geographic-felkérést, mert túl merevnek és professzionálisnak tartotta őket.

“A Magnumnál teljesen bolondnak néztek” – mondta egyszer Riboud, aki 1953-tól csaknem három évtizeden keresztül volt a Henri Cartier-Bresson és Robert Capa alapította ügynökség tagja.

Marc Riboud

Marc Riboud (Fotó: Lucies.org)

Riboud meggyőződése szerint egy fotós számára az ösztön és a fotográfiára való fogékonyság kulcsfontosságú. Mint mondja, amikor elkezdett felvételeket készíteni, fogalma sem volt a technikákról.

Riboud dolgozott Londonban, ahová Robert Capa küldte “lányokkal ismerkedni és angolul tanulni”, valamint Indiában és Kínában, ahol 1955 és 1957 között utazgatott. Tudósított Észak- és Dél-Vietnamból a háború idején 1968-ban és 1969-ben, a Szovjetunióból 1960-ban és Algéria függetlenségi küzdelméről.

Mindig megpróbálta a történet mindkét oldalát megmutatni és sosem volt szenzációhajhász. Úgy gondolta, ha keres valamit, biztos elmegy mellette, ehelyett mindig az ösztöneit követte.

2009. október 2-án Erfurtban, Németországban készült felvétel Marc Riboud francia fotóriporterről, a Magnum képügynökség egykori tagjáról és elnökéről, aki 93 éves korában, 2016. augusztus 30-án elhunyt (Fotó: MTI/EPA/Martin Schutt)

2009. október 2-án Erfurtban, Németországban készült felvétel Marc Riboud francia fotóriporterről, a Magnum képügynökség egykori tagjáról és elnökéről (Fotó: MTI/EPA/Martin Schutt)

1974 és 1976 között a Magnum elnöke volt, az ügynökségtől 1979-ben távozott, mert “nem szerette a dicsőséghajhászást, ami ott kialakult” – vallotta be egy alkalommal.

Képeit sok világhírű magazin – többek között a Life, a Paris-Match és a Stern – tette közzé. Számos elismeréssel tüntették ki, műveit a világ legnevesebb múzeumai állították ki.