A fészeképítés mestere a nádirigó

Damil, szigetelőszalag, spárga, de azért van benne fűszál is. A nádirigó valóságos mestere a fészeképítésnek. A mocsarak, vízjárta területek énekesmadara kiválóan alkalmazkodott a műanyag alapú világhoz, egyre több fészekben van újrahasznosított kötözőanyag a növényi mellett, ráadásul a madár mérnöknek sem utolsó.

Nádra hurkolt lakhelyét mindig úgy építi fel, hogy legyen bármekkora a szél ereje, vagy a víztükör magassága, víz sose érje – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban kifejtette, a nádirigót általában nem fenyegeti veszély a fészeképítés kapcsán. Ahogy neve is sugallja, nádasokban él, fészkét nádszálakra rögzíti. Otthonát azonban nem olyan egyszerű megépíteni a függőlegesen álló növényi szálak között, ráadásul több szálhoz is hozzá kell csomózni.

Erősebb fűszálakat használ, amelyeket felhasogat, lehetséges, hogy nádlevelet is bevet. A felhasogatott rostokat szépen kötözi, hurkolja, csomózgatja. Érdekesség, a fészket csak egy nádszálhoz rögzíti szorosan, hogy ne csússzon le, és arra is ügyel, hogy a vízszint felett egy bizonyos magasságban legyen – magyarázza a szakember.

Csak olyan helyen telepedik le, ahol állóvizek vannak. Folyóvizeknél, ahol a vízszint hirtelen ingadozhat, nem építkezik, mert ha oda kötözné fészkét, a víz könnyen elvinné. Ráadásul a nád sem jellemző ilyen helyen.

Egy nádirigó a fehértavi ornitológiai tábor bemutatóján Sándorfalva határában 2015. július 11-én. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Nádirigó a fehértavi ornitológiai tábor bemutatóján Sándorfalva határában 2015. július 11-én. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Zsoldos Árpád szavai szerint a nádirigó egy nádszálhoz rögzíti fixen fészkét, a többihez csak csúszókötést használ. Ennek oka, hogy erős szél esetén, amikor a nád hajladozni kezd – sokszor majdnem vízszintesig, de gyakran 45 fokig is eldőlnek a növények –, ha a fészek mindegyikhez hozzá lenne rögzítve, a tojások kiborulnának.

Mivel a többi szálon a kötés csúszik, a fészek szinte vízszintesen marad, ráadásul jó mély csészéje van, annak alján lapulnak a tojások. Ezáltal biztonságosan költhet a nádirigó.

Minden madár nagyon jó egyensúlyérzékkel rendelkezik, vagyis a fiókák valószínűleg nem lesznek tengeribetegek a himbálódzó fészekben – tette hozzá.