Ősszel újabb vidékfejlesztési támogatások várhatók

Népszerűek a vidékfejlesztési támogatások. Egyes pályázatokra háromszoros a túljelentkezés.

Rengetegen jelentkeztek idén az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatra, a különböző ágazatokban összesen háromszor annyi támogatást igényeltek a gazdák, mint amekkora a pályázat keretösszege.

A szarvasmarha, a baromfi és a sertés ágazatra egyaránt 20 milliárd forintos külön pályázati forrásokat hirdettek meg. A sertés esetében háromszoros volt a túljelentkezés, a baromfi esetében a 20 milliárdra 72 milliárd forintnyi pályázat érkezett be, a szarvasmarha pályázatokra pedig négyszeres volt a túligénylés, tájékoztatott Kis Miklós Zsolt államtitkár a Magyar Gazda című műsorban.

Hozzátette: a kertészet esetében szintén magas a pályázati kedv, mind az ültetvénytelepítésre, mind üvegházakra, fóliaházakra, gombaházak létrehozására igen jelentős támogatási összegek érkeztek be.

Az Agrár Környezetgazdálkodási pályázatra is több mint háromszoros volt a túljelentkezés. Ebből egy újabb, második fordulót is meghirdetnek majd az ősz folyamán, amelyen 40 milliárd forintos kerettel az állattenyésztést és a kertészetet támogatják majd, mondta az államtitkár.

A 40 milliárd forintból 15 milliárd forintot a kertészeti ágazat, azon belül is a csonthéjas és a szőlőültetvényekre lehet pályázni. Az állattartó pályázat esetében pedig a horizontális szántóterületekre 25 milliárd forintos pályázatot terveznek biztosítani, tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az előző körhöz képest most nagy valószínűséggel azokat az igénylőket részesítik előnyben, akik jelentős állatállománnyal rendelkeznek.

A rengeteg benyújtott pályázat azt igazolja, hogy a termelők készek korszerűsíteni gazdaságaikat, ha van rá lehetőség.

Az eddigi támogatások jelentős mértékben segítették a baromfitartókat, de a Baromfi Termék Tanács szerint nekik is további forrásokra lenne szükségük az ágazat teljes korszerűsítéséhez. Ráadásul a többi állattartó ágazattal szemben náluk az is nehézséget jelent, hogy a szektorban több hasznosítási típus – csirke, pulyka, vízi szárnyas, étkezési tojástermelés – van, ezért a támogatási keretösszeg több helyre oszlik szét.

Ez megosztotta az ágazatra szánt forrásokat. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke úgy véli, a jelentkezések függvényében mindezt át kell értékelni, és többletforrást biztosítani, amennyiben a termelők hasznos célra tudják fordítani a forrásokat.

A Miniszterelnökség folyamatosan egyeztet az állattartók, illetve a többi ágazat képviselőivel is a pályázatok feltételeiről és keretösszegeiről, hogy a támogatások valóban az agrárium fejlesztését szolgálják.

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Államtitkárság több új pályázati lehetőséget is meghirdet az elkövetkező időszakban.

Az év második felében a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjával kapcsolatos pályázatra lehet majd jelentkezni, ősszel pedig a termelői csoportok, termelői szervezetek indulásának támogatására kiírt felhívás is meg fog jelenni.