Elhagyott krokodilivadékok százaira leltek Dél-Kínában

Több mint 900 elhagyott krokodilivadékot találtak a rendőrök a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm terület egyik Vietnammal határos településén.

A helyi média közlése szerint a védett sziámikrokodil-csemeték hangjára a határrendészet járőrei lettek figyelmesek Fangcsengkang városban egy mólón, majd két elhagyott dobozban rátaláltak a hüllőkre.

A természetvédelmi státuszukra vonatkozó nemzetközi besorolásuk szerint súlyosan veszélyeztetett, Délkelet-Ázsiában honos állatok nagyjából 15 naposak lehettek. A rendőrség a környéken igyekezett gazdájukra lelni, de nem járt sikerrel és nem is jelentkezett értük senki.

A hatóság feltételezése szerint vagy tenyésztésbe vonták volna, vagy házi kedvencként értékesítették volna őket az ország más részébe.

Sziámi krokodilok egy kambodzsai menedékben. (Fotó: Reuters/Lach Chantha )

Sziámi krokodilok egy kambodzsai menedékben. (Fotó: Reuters/Lach Chantha )

A sziámi krokodilok iránt elsősorban azért nagy a kereslet, mert bőrüket a nemzetközi piacon drágán eladható luxus bőrtermékekhez használják alapanyagul. Kínában engedély nélkül nem tarthatók, nem szállíthatók és nem lehet velük kereskedni.

Fangcsengkang település vélhetően a csempészett édesvízi sziámi krokodilok elosztó központja lehet. Legutóbb júliusban foglaltak le belőlük csaknem 400 fiatal példányt egy bérelt épületben. Fél évvel korábban 70 fagyasztott állatot találtak a városban egy tenger gyümölcseit szállító hűtőkamionba rejtve.