Akár az életébe is kerülhet a hétvégi gombaszedés

Kezdődik az őszi gombaszezon. A Napközben című műsor arról készített összeállítást, mire kell figyelni gombaszedéskor, melyek a könnyen összetéveszthető fajták, amelyek mérgezőek lehetnek.

A legsúlyosabb, nagyrészt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza. Mire ugyanis a tünetek megjelennek, a méreganyag már felszívódott a tápcsatornából, a gyomormosás nem segít, és klasszikus ellenszer sem létezik. Mára jelentősen javult a gyilkos galócától mérgezett betegek gyógyulási esélye, 2010-ben például sikeres májtranszplantációval mentették meg egy páciens életét.

Gyilkos galóca. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A csiperkefajok például nagyon hasonlítanak a gyilkos galócára, amelynek halálos adagja mindössze 15 gramm. Ősszel nagy számban fordul elő a légyölő galóca is, amelyből körülbelül öt kifejlett példány már halált okoz.

Inkább szakárust válasszunk 

Radó István szakellenőr szerint az engedéllyel rendelkező árusoktól nyugodtan lehet vásárolni. A problémát rendszerint a kirándulás közben szedett gombák okozzák.

Sok helyen jelent gondot azonban, hogy nincs hol bevizsgáltatni a vadon termett, leszedett gombát; a piacokon ugyanis most már nem kötelező gomba-szakellenőrt alkalmazni.

Mindenképpen óvakodjunk a házaló gombaárusítástól, de ne bízzunk a saját, több évvel korábban megszerzett ismereteinkben sem – hívta fel a figyelmet Auer Péter gomba-szakellenőr. Hozzátette: nyersen senki ne egyen gombát!

Debrecen, 2008. október 20. Székelyhidi Mária gombaszakértő  a mesegombának is nevezett légyölő galócát mutatja a debreceni Csapókerti Közösségi Házban, ahol a gombászklub ismeretterjesztő és tanácsadó céllal gombakiállítást szervezett. A város körüli erdőkben fellelhető fajtákból 120 ehető, mérgező és taplógombát hoztak a bemutatóra. MTI Fotó: Oláh Tibor

A mesegombának is nevezett légyölő galóca egy gombaszakértő kezében (MTI/Oláh Tibor)

Nem csak a mérges lehet veszélyes 

Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője kiemelte: az ehető gomba is okozhat súlyos megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk a gombás étellel, vagy nem megfelelően tároljuk. A gombás készétel például nagyon gyorsan romlik, ezért az elkészítés után közvetlenül el kell fogyasztani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek kíváncsiságból megkóstolhatják a réten, a játszótéren, az óvoda vagy iskolaudvarban növő gombát, ezért mielőtt a kicsik kimennek játszani, a szülők gondosan vizsgálják át a füvet.

Egyre könnyebb mellényúlni 

Idén ráadásul rendkívül nagy mennyiségű gyilkos galóca terem az erdőkben, ezért még óvatosabbaknak kell lennünk.

A gombákkal kapcsolatban különböző tévképzetek, babonák is léteznek. Ilyen, hogy a csigarágta gomba ehető, vagy, hogy a mérges gomba nem kukacos, illetve hogy csak az a gomba mérgező, amelynek a húsa a vágáskor elszíneződik. Ezek azonban nem igazak – húzták alá a szakemberek.