Közel 40 ezren személyesen vehetik át a szavazólapot

Körülbelül 40 ezer határon túli választópolgár nem postán kapja meg a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot, hanem a külképviseleteken személyesen veheti át - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az NVI hétfőtől kezdi meg a mintegy 264 ezer levélcsomag kiküldését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, így levélben szavazó választópolgároknak, közülük 224 ezren postán kapják meg a csomagot.

Pálffy Ilona elmondta: elsősorban ott kérték a választópolgárok, hogy ne postán küldjék ki nekik a levélcsomagot, ahol tiltják a kettős állampolgárságot, de Erdélyben Csíkszeredán és Kolozsváron is sokan a külképviseleten kívánják átvenni a levélcsomagot. Erre szeptember 19-étől lesz lehetőségük.

Az NVI elnöke elmondta: a levélcsomagban egy tájékoztatót találnak, valamint egy azonosító nyilatkozatot, amelyet összevetnek a választópolgárnak a nyilvántartásban szereplő adataival. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt a választó aláírja. A levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, valamint a kis borítékot a szavazólapnak, illetve a nagy borítékot a szavazólapot tartalmazó borítéknak és a nyilatkozatnak.

Amennyiben a választó postán adja fel szavazatát, úgy annak október 1-jén éjfélig meg kell érkeznie az NVI-be. Lehetőség lesz a szavazat leadására a külképviseleteken is.

A beérkezett levélszavazatok nyilatkozatainak feldolgozását a voksolás előtt öt nappal kezdi meg az NVI – folytatta. Ez azt jelenti, hogy felbontják a nagy borítékokat és a nyilatkozatok adatait összevetik a nyilvántartásban szereplőkkel. A szavazatokat tartalmazó borítékokat csak a szavazás befejezése, vagyis október 2-án 19 óra után kezdik felbontani. Miután a külképviseletekről is beérkeztek a szavazatok, azokat is megszámlálják és hozzáadják az országos összesített eredményhez.

Pálffy Ilona a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra is kitért: az a határon túli magyar, aki még nem regisztrált, de szeretne részt venni a kvótareferendumban, szeptember 17-éig még regisztrálhat online, a valasztas.hu-n.

Kapcsolódó tartalom