Kitelepítik a romákat egy ukrajnai faluból

Lincshangulat uralkodott el a romákkal szemben egy dél-ukrajnai faluban, ahol holtan találtak egy kilencéves kislányt, akinek megölésével a hatóságok egy roma férfit gyanúsítanak.

Az Ukrajnában komoly sajtóvisszhangot kiváltó ügy rendezése érdekében a járási vezetés úgy határozott, hogy kitelepítik a faluból az ott élő roma családokat. Kiköltöztetésüket még hétfőn végre kívánják hajtani, amihez buszokat biztosítottak – közölte Valentina Sztojkova, a területileg illetékes izmajili járási adminisztráció vezetője. Hozzátette, a roma családok beleegyeztek az elköltözésbe, megértve, hogy nem biztonságos számukra a maradás a településen.

Az ország déli részén, Odessza megyében lévő Loscsinyivka településen a múlt hét végén lángoltak fel az indulatok azután, hogy szombaton holtan találtak egy helybeli kislányt, akit az orvosszakértői vizsgálat szerint megerőszakoltak és több késszúrással megöltek.

A bűncselekmény elkövetésével a hatóságok egy húszéves roma férfit gyanúsítanak, aki először beismerte a tett elkövetését, ám később mindent tagadott. A gyanúsított jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A kislány halála miatt felháborodott helyi lakosok rátámadtak a romák házaira, ablakokat zúztak be, bútorokat törtek, egy házat fel is gyújtottak.

Vasárnap délután a falubeliek tiltakozó menetben vonultak mintegy másfélszázan a járási hivatal elé, követelve a romák kitelepítését, amit végül a helyi adminisztráció támogatott, hogy ily módon állítsák helyre a nyugalmat a kistelepülésen. A járási vezetés elismerte, hogy másképpen képtelen véget vetni a rendbontásoknak, és szavatolni a romák biztonságát. Sztojkova magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy a környéken egy rendőrőrs jut három falura.

A hivatalvezető szavai szerint a faluban élő nyolc roma család közül kettőnek volt saját ingatlana, a többiek albérletben laktak. Sztojkova leszögezte, hogy a járási vezetés gondoskodik a loscsinyivkai romák más településeken történő elhelyezéséről.