Döntöttek Kaposváron: nem lesz népszavazás a gumihulladék-feldolgozóról

Elutasította a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését Kaposvár közgyűlése hétfőn, mert annak kérdése okafogyottá vált.

A képviselők döntő többsége által megszavazott előterjesztés szerint a kaposváriaknak az “Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.?” kérdésre kellett volna választ adniuk.

Szita Károly polgármester beszédet mond a 7. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) nyitókoncertje előtt a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Varga György

A népszavazást Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő magánszemélyként kezdeményezte. Az akciót aláírásukkal támogató választópolgárok aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot. A Homatech ennek hatására visszalépett az építkezéstől, az önkormányzat és a cég közös megegyezéssel felbontotta a feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést, a város a vételárat visszafizette a társaságnak.

A testület úgy ítélte meg, hogy a felelős gazdálkodás alkotmányos alapelvével ellentétes lett volna, ha a város 18,3 millió forintot költene egy olyan népszavazásra, melynek okai már nem állnak fenn. Pintér Attila az ülésen azt javasolta: a testület ne a népszavazás elutasításáról, hanem az elrendeléséről hozzon határozatot, de azt ne tartsák meg.

Ő pedig – akár a közgyűlés felhatalmazásával – vállalja, hogy okafogyottságra hivatkozva bírósághoz fordul. Mindezt azzal indokolta, hogy ez a döntés felelne meg a népszavazásról szóló törvény előírásainak. A javaslatát a képviselők nem támogatták. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester és Csillag Gábor jegyző egyaránt azt hangsúlyozta, hogy törvényes, ésszerű, életszerű döntés született.

 

Kapcsolódó tartalom