Dömötör: a népszavazás pártok felett álló nemzeti ügy

Pártok felett álló nemzeti ügynek nevezte az október 2-ai kvótareferendumot Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek. Közölte: azt várja a távolmaradásra buzdító DK-tól, hogy tudassa: támogatja vagy ellenzi Brüsszel bevándorláspolitikai terveit.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hétfőn jelentette be: pártja szeptember 2-ától önálló, a többi ellenzéki párttól független, egy hónapos népszavazási kampányra készül, amelynek során végig arra buzdít majd, hogy a szavazók maradjanak távol az október 2-ai referendumtól.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszol Szakács László szocialista képviselő napirend előtt felszólalására az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2016. augusztus 22-én. A választási eljárási törvény kiterjesztését célzó módosítás kapcsán a rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával, amelyet a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a napirend előtti felszólalások után bezártak. Az első sorban balról Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, jobbról Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a második sorban Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Dömötör Csaba ezt újságíróknak úgy kommentálta: a DK is beállt azok sorába, akik megpróbálják ellehetetleníteni a referendumot, pedig sorsdöntő kérdésről van szó, ugyanis Brüsszel bevándorlók ezreit akarja Magyarországra telepíteni. Az államtitkár szerint “a népszavazás a legjobb módja annak, hogy nemet mondjunk erre”.

A népszavazás pártok felett álló nemzeti ügy, “nem a belpolitikai csatározásokról szól, hanem arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket, kultúránkat” – mondta. Emellett a kényszerbetelepítésnek súlyos biztonsági kockázatai is vannak, amelyeket nem lehet és nem is szabad felvállalnunk – tette hozzá Dömötör Csaba.

Közölte, azt kérik a DK-tól, adjon őszinte választ arra az egyszerű kérdésre, hogy “igen vagy nem, támogatják-e vagy sem Brüsszel terveit”.