Airbnb guru fejleszti a Google önvezető autóját

Új üzleti modellt jelenthet Shaun Stewart feltűnése; könnyen lehet, hogy a vezető nélküli Google autókat is online lehet majd bérbe venni.

A váratlan húzások nem állnak távol a Google-től, ezúttal nem kis meglepetésre olyan szakembert vettek fel az önjáró autó projekt vezetésére, aki eddig egészen mással foglalkozott.

Shaun Stewart korábban luxusutazásokat közvetített, 2014 óta pedig a nemzetközi turizmust forradalmasító Airbnb egyik főnöke volt.

A titokzatos Google X műhely éléről, ahol a sofőr nélküli autókat tesztelik, két hete távozott a technikai vezető, Chris Urmson.

Stewart szerződtetését először a Reuters írta meg, de azóta már az X is elismerte.

2014. május 28. A Google amerikai informatikai óriáscég által 2014. május 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép a vállalat saját fejlesztésű, önmagát vezető autójának korai verziójáról. A jármű minden emberi beavatkozás nélkül vezeti magát, nincs benne kormány, gáz és fékpedál. A kezelőfelülete mindössze egy navigációs képernyőből, valamint egy start és egy stopgombból áll. (MTI/EPA/Google)

A Google önvezető autójának egy korai változata. (MTI/EPA/Google)

Elsőre nehéz belátni, milyen hasznot hoz egy robotprojekt élére idegenforgalmi szakembert állítani, de a tech oldalak beszámolója szerint nem is az áramkörök tervezésében lesz majd Stewartra szükség.

Általános vélemény, hogy az eddig hiányzó életképes üzleti modell megalkotása lesz az új vezető fő feladata.

A Google X talán az online rendelésre fog építeni, az emberek szükség szerint, alkalmakra rendelhetnek majd önjáró autókat a neten.

Mivel többféle modellt is fejlesztenek, ráadásul azt is kiválaszthatják, hogy milyen autót kérnek – csakúgy, mint a taxiknál.

Stewart közvetlen főnöke az egész önvezető autós projektet vezető John Krafcik lesz, aki a Hyundai vezérigazgatója volt, mielőtt 2015-ben leigazolta a Google.