Sikeresen tesztelt hiperszonikus rakéta-hajtóművet India

Sikeresen tesztelte vasárnap a rakétakilövések költségét jelentősen csökkentő, új hiperszonikus rakéta-hajtóművét India - jelentette be az indiai űrkutatási szervezet (ISRO).

“Ez egy hatalmas siker” – mondta a kísérletről Kiran Kumar, az ISRO vezetője.

Forrás: india.com

Forrás: india.com

A három tonna súlyú, SCRAMJET nevű hajtóműrendszer különlegessége, hogy légköri oxigént használ az üzemanyag-égetéshez, nem pedig üzemanyag és oxidáló szer keverékét.

A hajtómű lehetővé teszi, hogy a rakétafellövések költségét jelentősen csökkentsék. Jelenleg egy kilogramm rakomány világűrbe bocsátása mintegy 20 ezer dollárba (5,5 millió forintba) kerül. A SCRAMJET tizedére csökkenti ezt a költséget.

“India belépett az ezzel a technológiával bírók tekintélyes klubjába” – közölte Kumar. Mindeddig csak az Egyesült Államok és Ausztrália rendelkezett ezzel a technológiával.

Mióta a NASA 2011-ben leállította űrrepülős programját, erős nemzetközi verseny kezdődött az alternatív, többször felhasználható űrhajók kifejlesztésére. Ezekkel ugyanis jelentősen lehetne csökkenteni az űrkutatás költségeit.

India saját űrkutatási programjában már komoly eredményeket ért el. A Mars körüli pályára szánt űreszközét 2013-ban indította útnak. Kutatói egy évtizeden belül akarják megépíteni és fellőni a többször felhasználható űrhajót.