NNI: A migránsok 90 százaléka embercsempészek segítségével jött

Az Európába érkezett tíz migráns közül kilencet embercsempészek segítettek az idejutásban. Manapság ez egyik legjövedelmezőbb illegális üzlet, amely főleg török és afgán szervezetek kezében van - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályának vezetője.

Az illegális bevándorlók mintegy 90 százaléka embercsempész szervezetek segítségével érkezett Európába – mondta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályának vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Boross Zoltán alezredes elmondta: manapság az egyik legjövedelmezőbb üzlet az embercsempészet, amelyet elsősorban török és afgán szervezetek tartanak a kezükben. A csoportoknak Szerbiában és Macedóniában is vannak sejtjeik.

Egy Afganisztántól Németországig tartó út fejenként 4 és 8 ezer dollár közötti összegbe kerül – tette hozzá.

Az embercsempészek módszereiről megjegyezte: gyakran buszokkal, vagy más járművekkel (a tengeren csónakokkal) szállítják a menekülteket az útba eső államhatárig, ahol kiteszik őket. Az átjutást a határokon már gyalog kell megoldaniuk a migránsoknak, akiket általában újabb járművek várnak a másik oldalon.