Visszaküldené a menekülteket a bajor miniszter

Egy teljesen idegen kultúrkörből ilyen sok embert a legjobb szándék ellenére sem lehet sikeresen integrálni - érvel Markus Söder.

A bajor kormány egyik vezető tisztségviselője szerint az elkövetkező három évben több százezer Németországba érkezett menekültet vissza kell küldeni származási országába. Markus Söder pénzügyminiszter erről a Der Spiegel című hetilap legfrissebb számában nyilatkozott. A bajor miniszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) tekintélyes politikusa álláspontját azzal indokolta, hogy – mint fogalmazott – egy teljesen idegen kultúrkörből ilyen sok embert a legjobb szándék ellenére sem lehet sikeresen integrálni.

Söder arra is utalt, hogy a szövetségi belügyminisztérium értékelése szerint egyes származási országok – mint például Afganisztán és Irak – már most biztonságos országnak számít, azaz olyan államnak, ahová visszaküldhetők a menekültek. “És valamikor Szíriában is véget ér a polgárháború” – tette hozzá.

A menekültek befogadására vonatkozó németországi törvény azt irányozza elő, hogy a menekülés okainak megszűnése esetén az emberek visszaküldhetők származási országukba. Az elmúlt évben egymillió menedékkérő érkezett Németországba. Az úgynevezett balkáni útvonal lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között néhány hónappal ezelőtt létrejött megállapodás után az Európába érkezett menekültek száma jelentősen csökkent.