Új beszállítójánál is ledarálja a munkaerőt az Apple

A Foxconn után újabb Apple-beszállító, a Pegatron is kétes hírnévre tehet szert. A cégnél egy civil szervezet szerint akár 80 órát is dolgozhat egy munkás hetente.

A kínai munkások jogait védő amerikai China Labor Watch (CLW) szervezet legfrissebb jelentése szerint az iPhone készülékeket gyártó Pegatron üzemeiben rendszeresen megszegik az Apple saját munkaügyi előírásait.

Az almás cég például legfeljebb 60 óra munkát engedélyez hetente, mialatt a Pegatronnál nem ritka, hogy valakinél 80 óránál is többet rögzít a blokkoló óra.

Túlórát pedig már a kezdők is vállalhatnak – pedig elvileg ezt sem lenne szabad.

A CLW jelentése szerint nem kell különösebben noszogatni az embereket; olyan alacsony alapbérrel veszik fel őket, hogy sorban állnak a túlórákért.

A szervezet nagyjából 100 Pegatron dolgozót kérdezett meg 2015-ben és 2016-ban, ezek az interjúk adták a beszámoló alapját.

Gyártósor az embertelen munkakörülményekről, dolgozói öngyilkosságokról elhíresült Foxconnál. (Fotó: Reuters/Bobby Yip)

Munkások a Foxconn hírhedt gyártószalagjánál. A hírek szerint a Pegatron sem jobb. (Fotó: Reuters/Bobby Yip)

Áprilisban a Bloomberg riportere, Shai Oster személyesen is ellátogatott a Pegatron egyik üzemébe, ahonnan arról tudósított, hogy a munkásokat belépésnél ellenőrzik, nem dolgozták-e már túl magukat a hétre.

A CLW szerint Oster látogatását gondosan előkészítették, így esélye sem volt arra, hogy felmérje a valós viszonyokat.

A New Yorki székhelyű China Labor Watch szervezetet Li Qiang munkajogi aktivista alapította 2000-ben, információval, jogsegéllyel és kutatásokkal próbálják segíteni az ázsiai ország munkavállalóit.

A CLW már korábban is bírálta az Apple-t azért, mert a világ legnyereségesebb vállalkozásaként gyáraiban a mai napig sem sikerült érdemben emelni a béreket.

Az Apple beszállítói nagyjából 1,5 millió embert foglalkoztatnak, egyedül a Pegatron sanghaji üzemében 70 ezer alkalmazott dolgozik.

A Pegatronnál a túlórák mellett a munkafeltételekkel sem voltak elégedettek a CLW-nél.

Penészes falakról, zsúfoltságról, a munkásszállókon mászkáló bogarakról számoltak be.

Az Apple és a Pegatron egyelőre nem kommentálta a kritikákat.