Megnyitották a világ legnagyobb függőhídját

Megnyitották pénteken Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hidat, amelynek célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát.

Az átjáró I. Szulejmán szultán édesapja, Vitéz Szelim nevét viseli.

Az 1408 méteres fesztávolságú Yavuz Sultan Selim (Vitéz Szelim Szultán) híd, a harmadik isztambuli híd a Boszporusz fölött az avatása napján, 2016. augusztus 26-án. Ez a világ legszélesebb, 59 méteres hídja, a 320 méteres pillérei pedig a legmagasabbak a világon a függőhidak között. Köz- és vasúti forgalom egyaránt halad át rajta. (MTI/EPA)

Recep Tayyip Erdogan török elnök az átadóünnepségen bejelentette: a híd augusztus 31-én éjfélig ingyen használható. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy átjárót terveznek építeni a Dardanellák felett is.

Binali Yildirim kormányfő felszólalásában megígérte: szombattól se a kamionok, sem a távolsági buszok nem mennek be a metropoliszba.

A híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legnagyobb függőhídja. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. Az átkelő felszínén kétszer négysávos autóút és két vasúti sínpár is található.

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja össze.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (mintegy 450 milliárd forint) – olvasható a híd hivatalos internetes oldalán.

A megnyitóünnepségen részt vett számos ország állam- és kormányfője. A rendezvény biztonságáért egyebek között légvédelmi ágyúkkal és nehézgéppuskákkal felfegyverzett páncélautók feleltek, az esemény idejére a Boszporusz hajóforgalmát leállították.

Törökország célkitűzése, hogy 2023-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerüljön.

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró pedig 1998-ban készült el.