IM: jövő pénteken egyeztetnek a pártokkal a közigazgatási perrendtartásról

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) szeptember 2-ára, péntekre hívta egyeztetésre a pártok frakcióit, hogy áttekintsék az önálló közigazgatási bíráskodás újbóli szabályozását.

A szaktárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte, a kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan professzionálisan működő – a Kúria alatt elhelyezkedő – közigazgatási felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.

Az IM emlékeztetett: Trócsányi László miniszter már az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti 2014. június 3-i miniszterjelölti meghallgatásán célként jelölte meg a közigazgatási bíráskodás újraszabályozását. A közigazgatási perrend létrehozása céljából az IM kodifikációs nagybizottságot hozott létre, amelyben valamennyi jogászi hivatásrend képviseltette magát. A közigazgatási perrendben szereplő közigazgatási felsőbíróság létrehozása érdekében a bírósági szervezeti törvények módosítása is szükséges – írták.

Az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése a rendszerváltás elmaradt adóssága – áll az IM közleményében.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy a stratégiai kabinet elfogadta az Igazságügyi Minisztérium előterjesztését a közigazgatási perrendtartás bevezetéséről, ami ellen csütörtökön több ellenzéki párt – a DK, a PM és az MLP – tiltakozott.