Tolasson mobillal!

A sofőr mobiltelefonjára sugározza képét a rendszámtábla keretbe épített, vezeték nélküli tolatókamera, amit egy amerikai startup dobott piacra. Csúcstechnológia, sajnos kissé drágán.

Sok autóvezetőnek okoz gondot a tolatás, a párhuzamos parkolás. A különféle tolatóradarok és újabban -kamerák az ő életüket könnyítik meg.

Bár a technológia nem új, továbbra sem általános – ezen felbuzdulva határozta el három amerikai üzletember, hogy megalkotják az igazán korszerű, biztonságos és pofonegyszerűen használható kütyüt.

A RearVision (hátsó kilátás) neve nem vall kiemelkedő kreativitásra, ahogy a szerkezet is egy már elérhető szolgáltatást nyújt – azt viszont kifogástalanul.

Az autó mögötti világról kettő, a rendszámtábla keretébe épített nagylátószögű kamera tudósít. Az adást egy belső egység veszi wifin vagy Bluetoothon keresztül.

A belső egység az 1996-ban rendszeresített OBD kimenetre csatlakozik, amivel a legtöbb autós csak akkor találkozik, amikor egy autódiagnosztikai vizsgálatnál a szerelő rádugja a hibakódolvasót.

A jelek ismét vezeték nélkül vándorolnak tovább a sofőr mobiltelefonjára. Itt egy alkalmazás közvetíti a streamelt videót: választás szerint normál vagy csaknem 180 fokos széles látószögben mutatva a jármű mögötti teret.

Az egyik kamera világosban lát jól, a másik, infravörös pedig a sötétben parkolást segíti.

A fejlesztő Pearl cég több biztonsági és kényelmi funkciót is beépített.

A rendszámtábla keretet például különleges csavarokkal rögzítik, így csak célszerszámmal lehet leszerelni.

Ha lenne is ilyen a tolvajnak, akkor sem menne sokra vele, mivel a keretet a belső egységgel még a gyárban párosítják, külön-külön használhatatlanok.

RearVision tolatókamera (Fotó: Pearl Automation)

RearVision tolatókamera (Fotó: Pearl Automation)

Ráadásul az első használatkor a mobiltelefont is szinkronizálják vele, így csak az adott készülékkel vezérelhető.

Hogy a telefont ne kelljen kézben tartani, a szellőzőrácsra vagy a műszerfalra rögzíthető tartót is adnak a RearVision készlethez, amibe mágnessel pattan bele a készülék.

A kamera képén az alkalmazás külön színekkel emeli ki a veszélyesen közel lévő tárgyakat, és hanggal is figyelmeztet.

Ha a telefon le lenne némítva, még a beltéri egységbe is tettek egy mini hangszórót, ami a telefontól függetlenül is szól a sofőrnek, ha baj van.

A RearVision 500 dollárba kerül, ami több mint 130 ezer forint, ezzel a magyar piacon kapható legkomolyabb tolatókamera rendszerek árát közelíti – igaz, a gyárilag beépítettek többsége csak képet ad, hangot nem.