Elszálltak a svéd migránsálmok?

Már nem hisznek a migránsok a svéd álomban. Rekordszámban vonják vissza menedékkérelmüket a bevándorlók a hosszas elbírálás, a szigorú bevándorlási szabályok, a családegyesítési nehézségek és a svéd kormány készpénzfizetési kampánya miatt.

Rekordot döntött a visszavont menedékkérelmek száma Svédországban: az év első 8 hónapjában már 4.542 bevándorló döntött úgy, hogy mégsem akar a skandináv országban maradni – írja az Independent.

A beadott új kérelmeknél is rohamos csökkenést tapasztalt a bevándorlási hivatal, tavaly óta a menedékjogot igénylők száma a felére csökkent  - ugyanazt az időszakot számítva.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Szinte mindenki Svédországba akart menni, mert ott könnyű élni

Svédország egykor még Európa egyik legnépszerűbb bevándorlási célországa volt, 2014 és 2015 között megkétszereződött a bevándorlási kérelmek száma, és elérte a 160 ezret.

A migránsok eleinte bizalommal fordultak a svéd kormányhoz, mivel az akkor még engedékeny hivatal minden második bevándorlónak menedékjogot adott. A migránsok meglepően magas szociális juttatásokat kaptak, és a barátságos lakosság majdhogynem tárt karokkal fogadta a háborúk és a gazdasági nehézségek elől menekülő embereket. A 2015-ös évben Németország után Svédország fogadta be a legtöbb bevándorlót.

De a tavalyi migránsáradat után Svédország gyökeres változásokon ment keresztül. Már nem azt az utópisztikus, barátságos ország, mint amiről korábban hallottak. A jó szándék ellenére elfogyott a hely, és a kormány nem tudta elég gyorsan feldolgozni a kérelmeket. A bevándorlók így bizonytalanságban vészelték át a telet egy átmeneti szálláson, míg a hivatal az újonnan érkezettek papírjaival volt elfoglalva.

A 160 ezer menedékjogért várakozó bevándorló közül mindössze 500 talált munkát.

Lulea, 2015. október 9. Eritreai menedékkérők érkeznek Olaszországból a svédországi Lulea repülőterére 2015. október 9-én. A tizenkilenc eritreai az első bevándorlócsoport, amelyet az Európai Unión belüli menekültelosztási rendszer keretében egy fogadó országól egy másik tagállamba helyeztek át. (MTI/EPA/Robert Nyholm)

Svéd szimpatizánsok Olaszországból érkező eritreai menedékkérőket várnak a svédországi Lulea repülőteréren 2015. október 9-én (MTI/EPA/Robert Nyholm)

Dönteni kellett: befogadás vagy  gondoskodás?

A migránsáradat miatt még 2015-ben döntenie kellett a kormánynak: vagy folytatja a tárt kapuk politikáját, vagy a megérkezett migránsokra és gazdaságának fenntartására koncentrál. 2016-ra megszülettek azok a korlátozó intézkedések, melyek az új érkezőket voltak hivatottak távol tartani.

Új határellenőrzést vezettek be, megnehezítették a családegyesítést, a menedékjoggal nem rendelkező migránsoknak pedig nem biztosítottak szállást, majd őrizetbe vették őket, ha nem hagyták el az országot rövid időn belül.

A svéd közvélemény is sokkal harciasabban kezdett fellépni a bevándorlókkal szemben. Egy idei februári jelentés szerint a svédek 40 százaléka aggódott az oktatásból kibukók, a munkanélküliek és a szociális juttatásokból élők miatt. A közvélemény-kutatás addig még soha nem hozott ilyen magas számokat.

“A svédek nem rasszisták”

Ylva Johansson munkaügyi és bevándorlási miniszter szerint a bevándorlók miatti félelem és aggódás nem a rasszizmusból ered.

Bevándorlók imádkoznak a legnagyobb átmeneti menekültszálló tornatermében (Fotó: Twitter)

Bevándorlók imádkoznak a legnagyobb átmeneti menekültszálló tornatermében (Fotó: Twitter)

“De az, hogy megtöltik a speciális menekültházakat olyan emberekkel, akik nem dolgoznak és nem tartoznak a társadalomhoz, persze hogy feszültségek okoz” – mondta a menekültszállás távoli elhelyezése miatt, és kijelentette, hogy nagyon veszélyes helyzetet teremt, amikor a senki följére raknak egy hatalmas embertömeget, akiknek semmi köze nincs a társadalomhoz.

A megváltozott attitűd és szabályok miatt a svéd bevándorlásügy összesen 60 ezer bevándorlási kérelemre számít a 2016-os évben, és kiderítették, hogy mennyit “spórolhatnak” az idei számok csökkentésével: pontosan 5,6 milliárd eurót, ami körülbelül 1,7 billió forintnak felel meg.