Eltévedt, megözvegyült, és egy hónapig várt egy hegyen egy turista

Megtalálták azt a cseh turistát, aki egy hónapig fagyoskodott Új-Zéland déli szigetének hóborította távoli csücskében. A nő férje a második napon meghalt, de ő csodával határos módon képes volt megbirkózni az új-zélandi tél veszélyeivel.

Megtalálták azt a cseh turistát, aki július 26-án férjével együtt indult el a híres, 32 kilométer hosszú Routeburn túraútvonalon. A túra átlagos körülmények között 3 napig tartott volna, de a hó eltakarta az útjelzéseket, így a pár eltévedt a vadonban.

Már két napja botorkáltak a hegyoldalon, mikor a férfi megcsúszott , lezuhant és életét vesztette. Felesége a következő három éjszakát kint töltötte a fagyban, de a negyedik napon rátalált az erdőfelügyelet egyik kunyhójára, ahol meghúzta magát – írja az Independent.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

A lavinaveszély miatt úgy döntött, hogy csak a kunyhóban maradhat életben, napközben kiment és H-betűt rajzolt a hóba (Help=segítség), hátha észreveszi egy arra járó túrázó. Azonban senki nem sietett a segítségére, a túrázók figyelték az időjárás-jelentést és szándékosan elkerülték a veszélyes utakat. Állítólag a kunyhó mellett sok tűzifát talált, a vadőrök némi élelmet is hátrahagytak . A nő egy másik közeli kunyhót is meglátogatott, ide is betört, hátha talál egy kis élelmet.

Végül a cseh konzulátus riasztotta a helyi rendőrséget, akik szerdán megtalálták a turisták autóját a túraútvonal elején és egy helikoptert küldtek a felkutatásukra. Még aznap megtalálták a nőt a kunyhóban. Egy rádiós adóvevőt is volt nála, de  valamiért nem tudta használni.

Fagyási sérülésekkel, kihűléssel és más kisebb sérülésekkel kezelték a közeli kórházban, de az egy hónapos szenvedéshez képest viszonylag jó állapotban volt.

A hatóságok azt ígérték, hogy csütörtök délután visszaküldenek egy csapatot a túra útvonalára, hogy megkeressék férje holttestét.