Török-kurd tárgyalás az IÁ-ról és a PKK-ról

A Szíria és Irak kiterjedt területeit ellenőrző Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és az észak-iraki Kandil-hegységben székelő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet elleni küzdelemről tárgyalt Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő és a félautonóm iraki Kurdisztán elnöke, Maszúd Barzáni - közölté kedden török elnöki hivatali források.

A források szerint a két vezető között szó esett az Ankara által a júliusi török puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokhoz köthető iskolák és intézmények bezárásáról az iraki kurd területeken. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden közölte, hogy Törökország mindenfajta támogatást megad az Iszlám Állam szíriai és iraki legyőzését célzó műveletekhez.

Maszúd Barzani, az iraki kurdisztáni régió elnöke beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon az Országház Delegációs termében 2015. május 11-én. A kormányfő a Parlamentben fogadta Maszúd Barzanit. MTI Fotó: Kovács Tamás

Maszúd Barzani, az iraki kurdisztáni régió elnöke beszél Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás

Míg török kormány terrorista szervezetnek minősíti nemcsak a PKK-t, de a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártját (PYD) és annak fegyveres szárnyát, a Népvédelmi Egységeket (YPG), az iraki kurd hatóságokkal jó viszonyt ápol. A Maszúd Barzáni vezette iraki Kurd Demokrata Párt (PDK) és a PYD között pedig feszült a viszony.

Ankara és Erbíl kapcsolatát jól mutatja az is, hogy Barzáni hivatala nem sokkal azután szólította fel a PKK-t az észak-iraki területek elhagyására, hogy a török légierő megkezdte a Kandil-hegységben lévő állásaik bombázását. Emellett értesülések szerint Törökország katonákat állomásoztat Kurdisztán területén lévő támaszpontokon.

Tavaly decemberben egy török zászlóalj érkezett harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel az Iszlám Állam kezén lévő észak-iraki Moszul közelében található Basika város térségébe, hogy felfegyverezzék és kiképzésben részesítsék a kurd fegyveres erőket. A lépést elítélte Bagdad, mert szerinte erről az iraki kormányt nem értesítette se Erbíl, se Ankara.