Meghalt egy migráns, amikor bevándorlók verekedtek össze Calais-nál

Egy harmincas éveiben járó szudáni bevándorló belehalt sérüléseibe, miután kedden reggel afgán és szudáni származású menedékkérők összeverekedtek az észak-franciaországi Calais közelében, ahol több ezer menekült torlódott fel - közölte a helyi önkormányzati hivatal.

A hivatalos összesítés szerint ő volt a tizenegyedik migráns, aki életét vesztette Calais városában, illetve annak közelében 2016 január elseje óta. Egy másik szudáni bevándorló, aki részt vett az összecsapásban, a fején sebesült meg, de már nincs életveszélyben.

epa05207472 A photograph made avialble 12 March 2016, shows migrants walking through a partially destroyed camp, during the dismantling of the makeshift shelter migrant camp dubbed the 'Jungle', in Calais, France, 11 March 2016. French authorities have begun clearing part of the sprawling migrant camp, whose population surged to over 6,000 in 2015, in a bid to encourage migrants to seek asylum in France.  EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

2016. márciusi felvétel a menekülttáborról. MTI/EPA Fotó

Rendőrségi források szerint a verekedés azoknak a területeknek az egyikén történt, amelyeket a migránsok arra használnak, hogy visszatérjenek a Dzsungelnek nevezett nyomornegyedhez, ha Calais-ban sikertelenül próbálnak felmászni a Nagy-Britanniába tartó teherautókra.

Hétfőn késő este a rendfenntartó erőknek több menetben kellett kiszorítaniuk a 20-30 bevándorlóból álló csoportokat a főutakról, amelyeken át a feljebb található A16-os autópályára igyekeztek eljutni – ez köti össze Belgiumot Calais-val.

Még mindig sokan élnek az “esőerdőben”

A Dzsungel egy hatalmas nyomornegyed Calais közelében, amely jelenleg majdnem hétezer bevándorlónak ad otthont. A migránsok száma rekordmértékben, több mint 50 százalékkal növekedett júniushoz képest – állítják a francia hatóságok. A segélyszervezetek szerint még ennél is több, legalább kilencezer migráns van a calais-i térségben.

Afganisztánból, Szudánból vagy Irakból abban a reményben érkeznek bevándorlók Észak-Franciaországba, hogy át tudnak kelni a La Manche csatornán Nagy-Britanniába.