Már húszmillió évvel ezelőtt is bogarak porozták be az orchideákat

Először találtak olyan fosszilis bizonyítékot a szakemberek, amely azt mutatja, hogy egyes bogarak már 20 millió évvel ezelőtt is foglalkoztak orchideabeporzással.

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársaként dolgozó ifjabb George Poinar az American Entomologist című folyóiratban közölt tanulmányában számolt be két ősi borostyánkőről, amelyek virágporban megmártózott bogarakat rejtenek magukban – írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

“A tanulmányom szerint a bogarak jóval fontosabb szerepet játszhatnak az orchideák beporzásában, mint azt eddig gondoltuk, és ezt a tevékenységüket már csaknem húszmillió évvel ezelőtt is űzték” – mondta a szakember.

A ma élő bogarak egy része nektárért keresi fel az orchideákat, de a kutatók egészen mostanáig nem találtak olyan fosszilis bizonyítékot, amely azt mutatta volna, hogy ezek az ízeltlábúak már a régmúltban is foglalkoztak orchideabeporzással.

Lepkeorchidea. (Fotó: Magyar Orhcidea Társaság)

Lepkeorchidea. (Fotó: Magyar Orhcidea Társaság)

A borostyánkövek egyike, amelyet a Dominikai Köztársaságban találtak, az ormányosbogár-félék (curculionidae) egyik alcsaládjának egy tagját rejti magában. Ennek a bogárnak orchideából származó pollináriumot – virágportömeget – azonosítottak a torrészén.

A Mexikóban feltárt másik borostyánkő a ptilodactylidae család egy tagját őrizte meg a jelenkornak. A bogár szájrészén ugyancsak pollináriumot találtak. A dominikai borostyánkőben talált bogár 20-45 millió, a mexikói leletben lévő példány 22-26 millió évvel ezelőttről származhat.

A szakember szerint a mostani felfedezést még különlegesebbé teszi, hogy az ősi ormányosbogár-féle ma élő rokonait, illetve a ptilodactylidae család ősi tagjának leszármazottait sem kapták még rajta pollináriumszállításon.

Poinar szerint ennek az lehet az oka, hogy keveset tudni ezeknek a bogaraknak a viselkedéséről. A kutató szerint éppen ezért folytatni kell ezeknek és a hozzájuk hasonló bogaraknak a tanulmányozását.