Ha kell, visszaállítják a sorkötelezettséget a németek

Amennyiben szükséges, visszaállíthatják a sorkatonai szolgálati kötelezettséget a német kormány szerdán elfogadandó vészhelyzeti védelmi terve alapján - mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke egy keddi interjúban.

Ansgar Heveling a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy a szövetségi kormány 2011-ben nem megszüntette a kötelező sorkatonai szolgálatot, hanem csak felfüggesztette, vagyis továbbra is él az alaptörvény azon rendelkezése, hogy külső fegyveres támadás esetén általános hadkötelezettség van érvényben.

Ezért az új polgári védelmi terv azzal a “forgatókönyvvel” is számol, hogy vissza kell állítani a sorkatonai szolgálatot – tette hozzá a jobboldali CDU politikusa, kiemelve, hogy fel kell készülni valamennyi lehetséges fenyegetettségre.

A legutóbb 1995-ben frissített koncepció így a katasztrófáktól a terrorveszélyen át a háborús veszélyig “minden forgatókönyvet áttekint” és rögzíti az állami intézmények, a számos különböző szövetségi és tartományi hatóság, illetve a polgári és a katonai intézmények feladatait és együttműködésük módját – mondta a bizottsági elnök.

Német katonák egy lengyelországi hadgyakorlaton. MTI/EPA Fotó

Német katonák egy lengyelországi hadgyakorlaton. MTI/EPA Fotó

Azokkal az ellenzéki bírálatokkal kapcsolatban, amelyek szerint a kormány félelmet kelt az emberekben, az Angela Merkel kancellár vezette párt politikusa elmondta: a koncepció azt tárgyalja, hogy miként birkózhat meg az állam és a lakosság “kritikus helyzetekkel”, ami valóban kelthet aggodalmat, ezért világossá kell tenni, hogy az ország jelenlegi helyzetétől független elgondolásokról van szó.

Azonban ezeket a helyzeteket “meg kell nevezni”, hogy mindenki fel tudjon készülni – tette hozzá.

A védelmi tervet összeállító belügyminisztérium nem is az utóbbi időszak fejleményeinek hatására látott munkához, hiszen a Bundestag már 2012-ben felkérte a kormányt a terv frissítésére, és az új változat most készült el – mondta Ansgar Heveling.

A Bild című lap még augusztus elején jelentette, hogy formálódik a legutóbb 1995-ben frissített polgári védelmi terv új változata, amely szerint az állami intézmények felkészítése mellett építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, és javasolni kell, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt.

Vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap közölt újabb részleteket a tervről. A beszámoló szerint az is szerepel benne, hogy a lakosságot ösztönözni kell öt napra elég ivóvíz és tíznapi élelem készletezésére.

Ezzel kapcsolatban a CDU-s bizottsági elnök kiemelte: a tervnek ebben a részében semmi újdonság nincsen, a belügyminisztérium gyakorlatilag a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) ajánlásait vette át.