Börtönből irányítja városát egy polgármester

Rácsok mögül fogja irányítani Karachi városát egy pakisztáni ellenzéki politikus, akit jelölése után azonnal börtönbe zártak a biztonsági erők terroristák támogatásának gyanújával.

Waseem Akhtart még 2015 decemberében választotta meg az Indiából bevándorolt, urdu nyelven beszélő mohadzsir népcsoportot képviselő Muttahida Kaumi Mozgalom (MQM) Karachi polgármesterének, de a jelölt már több mint egy hónapja egy központi börtönben raboskodik, ahonnan nem valószínű, hogy a közeljövőben kiszabadulhat.

Számos bűncselekménnyel vádolják, ezek között szerepel a 2007. májusi zavargások megszervezése, emellett terroristák egészségügyi támogatása is. 2016. júliusában tartóztatták le, de úgy tűnik, politikai szerepvállalásán ez semmit sem változtat – derül ki a Guardian cikkéből.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

A polgármester börtönben, a vezető Londonban

Fogva tartása a biztonsági erők erőfitogtatásának szerves része, mellyel a töretlen népszerűségű mozgalmat próbálják meggyengíteni. A több évtizede politikai uralmon levő MQM párt hivatalos “tengerentúli vezetője”, Altaf Hussain önkéntes száműzetésből, Londonból irányítja a mozgalmat, melyet a kormány terrorista szervezetnek tart, és minden alkalmat megragad, hogy keresztbe tegyen nekik.

Hétfőn is óriási zavargások voltak Karachiban, ám a tiltakozás oka aznap nem Waseem Akhtar bebörtönzése volt: a mozgalom tagjai felháborodva figyelték, ahogyan a helyi média (ARY News) – véleményük szerint – szándékosan eltussolja az éhségsztrájkot.

A tüntetők előbb távoli vezetőjük, Hussain londoni rádióbeszédét hallgatták meg, majd feldühödve megrohamozták a hírügynökség stúdióját. Egy ember meghalt, további 8 pedig megsebesült az akcióban.

Az MQM legbefolyásosabb országgyűlési tagját is letartóztatták, mikor egy hétfői sajtótájékoztatóra érkezett.


Lehetetlen a kudarc

A börtönből való irányítás valóban nem tűnik egyszerű megoldásnak, de az MQM politikusai szerint kivitelezhető Waseem Akhtar rendhagyó vezetése.

Valószínűleg hónapokig kell majd kérlelni a kormányt, hogy hadd rendezzenek be neki egy irodát a börtönben, de a voksokkal nem lehet probléma.

A kormány biztonsági hadereje már a 2015. decemberi helyi választások alatt is fölöslegesen próbálta elriasztani a mozgalom követőit, ráadásul a szerdai hivatalos szavazást a Karachi Fővárosi Vállalat vezeti majd, melyet az MQM irányít, így a kudarc szinte lehetetlen.