A politika és a sport a legnagyobb spammer

A teljes email forgalom nem kevesebb, mint 57,3 %-a volt spam levél a Kaspersky Lab negyedéves jelentése szerint 2016 második negyedévében.

Politikai témák voltak az elmúlt negyedben a a legérdekesebbek a spammelők körében. A közelgő amerikai választások és maguk az elnökjelöltek is kiváló lehetőséget adtak a csalóknak, hogy aktualitásokkal célozzák meg a felhasználókat. A negyed másik gyakori témája, amellyel a kiberbűnözők pénzt csaltak ki a sportrajongóktól, a brazíliai olimpia volt.

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt lett a főszereplő a politikai spam levelek többségében. Ezekben az emailekben a spammelők megosztották a címzettekkel Trump egyedi pénzkeresési módszereit és azt javasolták nekik, hogy kövessék Trump példáját saját üzleti tevékenységeikben.

Az emailben linkre kattintva a felhasználók még több információt szerezhettek. A link továbbvitte a címzettet egy kamu hírportál egyik cikkéhez arról, hogy hogyan gazdagodott meg Trump. Hogy a gyanútlan felhasználó is elkezdhessen pénzt keresni, ki kellett tölteni egy online nyomtatványt a személyes adataival. A felhasználó nem kapott semmilyen pénzt, de a kiberbűnözők értékes adatokat szereztek.

A Spam vagdalthúskonzerv, amely a Monty Python Repülő Cirkusza egyik epizódja alapján lett a kéretlen levélszemét névadója.

A Spam vagdalthúskonzerv, amely a Monty Python Repülő Cirkusza egyik epizódja alapján lett a kéretlen levélszemét névadója.

“A spammelők elég gyakran használnak friss híreket és hírességeket leveleikben. Donald Trump sem volt kivétel. A felhasználók legyenek tudatosak és éberek, hogy csökkentsék az internetezés veszélyeit.

Azt látjuk, hogy a közösségi hálók nagyon vonzóak a kiberbűnözők számára. Ha egyik ismerősének az online viselkedése hirtelen megváltozik, és provokatív linkeket küld vagy gyanús posztokban taggeli be Önt vagy más ismerőseit, valószínű, hogy profilját feltörték. Ne kattintson azokra a linkekre és ne telepítsen semmilyen szoftvert. Hétköznapi józan ésszel megelőzhető szinte minden ilyen típusú fertőzés. Továbbá, jól gondolja át mielőtt ismeretlen csatolmányt nyitna meg, ilyenkor a fertőzés veszélye nagyon magas” – figyelmeztetett Daria Gudkova, a Kaspersky szakértője.

Az Anti-Phishing rendszer 32 363 492-szer aktiválódott Kaspersky Lab felhasználók számítógépein. 2015 második negyedében a rendszer 30 807 071-szer aktiválódott, ami majdnem 5 százalékos növekedést jelent idén. A legtöbb adathalász-támadás Kínában (20,22%) történt, amit Brazília (18,63%) és Algéria (14.3%) követ. A támadások száma 2015 második negyedében alacsonyabb volt, a top három ország a következő: Brazília (9,74%), India (8,3%) és Kína (7,23%). Idén a támadások száma megduplázódott 2015 ugyanazon negyedéhez képest.