Megállíthatatlanul terjed a Zika-vírus Amerikában

Öt embert fertőztek meg moszkitók Zika-vírussal Miamiban, így 36-ra emelkedett azon betegek száma, akiket Floridában helyben fertőződtek meg. New Yorkban is félszáz várandós nőnél lett pozitív a Zika-teszt, az ő többségük viszont trópusi nyaraláson kapta el a vírust.

Házról házra járva irtják a szúnyogokat Miami Beach egyik előkelő negyedében. Az amerikai járványügyi központ szerint a floridai nagyváros egy kis területén, mintegy három négyzetkilométeres területen fedezték fel a Zika-vírust.

A hétvégén itt minden házat szúnyogmentesítettek az egészségügyi hatóságok, a várandós nőket pedig arra kérték, kerüljék el a napfényes tengerpartot.

- Öt embert fertőztek meg moszkitók Zika-vírussal Miamiban. Ez egy izolált új fertőzés, és ezzel a helyben fertőződött betegek száma 36-ra emelkedett. Ötük közül ketten floridaiak, egy New York-i, egy texasi és egy tajvani is van köztük. A fertőzöttekben csupán az a közös, hogy mindannyian a tengerparton nyaraltak - mondta Rick Scott, Florida kormányzója.

A járványügyi központ nem tudja, mikorra tudják megfékezni a vírus terjedését Miamiban, de megelőzésként a várandós anyákon és élettársaikon mintegy ötezer tesztet végeznek el, hogy kiszűrjék az esetleges további megbetegedetteket.

Tisztítják az utakat Miamiban, hogy megfékezzék a Zika-vírus terjedését. .EPA/Cristobal Herrera

A Zika-vírus a trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül fertőzi meg az embert és úgynevezett Zika-lázat okoz. A betegség általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a fertőzés terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, kisfejűséget okozhat. Jelenleg nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.

Pár napja New Yorkban is több mint háromezer Zika-vírus tesztet végeztek el terhes nőkön, és 49 esetben lett az eredmény pozitív.

Már van egy kisfejűséggel született csecsemő is a fertőzöttek között. Viszont amíg Floridában a betegeket helyben fertőzték meg a szúnyogok, addig a New York-i eseteknél a betegek trópusi nyaraláson kapták el a vírust, vagy szexuális úton adták tovább.

Az Egyesült Államokban eddig kétezer zikás megbetegedést regisztráltak. Az Obama kormányzat még februárban mintegy 2 milliárd dollárt szeretett volna megelőzésre költeni, de a republikánus többségű kongresszus leszavazta az indítványt.