Újabb fordulat a Gyatlov-rejtélyben

Egy új expedíció szerint rossz koordinátákat adtak meg eddig a rejtélyes uráli tragédia helyszínéről. A kutatók szerint fémdetektorral is érdemes lenne megvizsgálni a holttestek valódi helyét.

Máig megoldatlan a Gyatlov-rejtély; nyolc orosz egyetemista és tapasztalt hegyi túravezetőjük 1959-es halála az Urál északi részén.

A csoport tagjait 1959. február 1-jéről 2-ra virradó éjszaka érte utol a vég a Holatcsahl hegyen, melyet a helyi manysik a Halottak hegyének hívnak.

Fagyott holttesteiket különféle sérülésekkel találták meg a környéken, de hogy mi történt velük pontosan, azt ma is csak találgatják.

A csoport vezetője Igor Gyatlov után Gyatlov-hágónak nevezett területen most újabb expedíciót tartott a csoport emlékére létrehozott társaság.

Vezetőjük, Jurij Kuncsevics szerint évtizedekig rossz helyet tartottak nyilván a tragédia helyszíneként.

„Expedíciónk egyik tagja fényképeket készített arról a pontról, ahol a dokumentumok szerint a testek egy része hevert. Ám ez nem egyezett azzal, amit a korabeli felvételeken látunk” – mondta el a TASSZ hírügynökségnek.

Néhány egyetemistát egy fenyőfa alatt ért a halál, aminek a megjelölt ponton a nyoma sem látható. Kuncsevics emberei ezért keresni kezdték, és meg is találták a fát, bár ma már kidőlve fekszik a hegyoldalon.

Korabeli fénykép a sátor maradványairól a Gyatlov-rejtély helyszínén (Forrás: wikipédia)

Korabeli fénykép a sátor maradványairól a Gyatlov-rejtély helyszínén (Forrás: wikipédia)

A kutató szerint nem zárható ki, hogy a holttestek megadott koordinátái tévesek.

Kuncsevics úgy véli, érdemes lenne a most azonosított helyen új vizsgálatokat végezni, többek közt fémdetektorral is átfésülni a terepet.

Egyes beszámolók szerint a tragédia idején mindenféle, katonai gyakorlatokból származó roncsokat lehetett látni a hágón, talán ezekre céloz a Gyatlov-csoport emlékezetére alapított társaság vezetője.

A 14 tagú 2016-os expedíció, melynek biológusok, halászok, vadászok, favágók és diákok is tagjai, augusztus elsején indult a kies hegyvidékre, ahol azóta is kutatnak.

Egy elhagyott, titkos katonai reptér maradványait is felfedezték, bár szerintük ez a létesítmény nem függ össze a tragédiával.

A Gyatlov-csoport tagjai haláluk éjszakáján közös sátrukból menekültek ki, hiányos öltözékben, máig ismeretlen okból.

A ponyvát belülről késsel felvágták, mezítláb indultak el; egyeseket a kihűlés ölt meg, másokat egy autókarambolhoz mérhető, megmagyarázhatatlan fizikai erőhatás.

Egyes holttestek ruhadarabjain erős radioaktivitást mértek, némelyeket megcsonkítottak, volt akinek a teste sötétbarnára színeződött, haja megszürkült.

A rejtélyes esetről számtalan összeesküvés elmélet is született, a történetet könyvek, filmek dolgozták fel.