A Parlamentben kezdődött meg a Kurultáj

A Kurultáj, a rokontudatú népek háromnapos közös ünnepe a Parlamentben vette kezdetét csütörtökön. A rendezvényen 12 országból, 27 hun és türk tudatú nemzet képviselője vesz részt.

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét az idén augusztus 12. és 14. között szervezi meg Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke a Parlamentben elmondta: a hagyományőrzés egyedülálló formája a Kurultáj, a magyar honfoglalás előtti korhoz visszanyúló, messze az őstörténeti időkbe is visszavezető nagyrendezvény.

Kazah népviseletbe öltözött nő a háromnapos Kurultáj hagyományőrző rendezvény megnyitóján a Parlament Felsőházi üléstermében 2014. augusztus 7-én. A Kurultáj Európa egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg. Az idei rendezvényen 27 nemzet képviselője vesz részt. MTI Fotó: Kovács Attila

Kazah népviseletbe öltözött nő 2014-ben, a háromnapos Kurultáj hagyományőrző rendezvény megnyitóján a Parlament Felsőházi üléstermében. 
MTI Fotó: Kovács Attila

Arról beszélt, hogy a Kurultáj a rokonságtudat, a kulturális testvériség, a közös kulturális hagyományok felkutatásának ünnepe.

A Kurultájon több mint 50 zenei program, köztük a Szibéria hangjai című koncertsorozat, a Vazul vére című rockopera, valamint táncház, kiállítás és számos hagyományőrző bemutató is várja a látogatókat.