Migránsok elkövette bűncselekményeket titkol a német sajtó?

Áprilisban a Németországban elkövetett erőszakos bűncselekményeknek és a szexuális zaklatásoknak 40-46 százalékát követték el migránsok. A sajtó ezeknek egy részét eltusolja – mondta Georg Spöttle a biztonságpolitikai szakértő.

Online internetes adatbázist vezetnek németországi civilek azokról a német nyelvterületen migránsok által elkövetett bűncselekményekről, amikről az országos sajtóban nem esik szó.

Az Einzelfall elnevezés szarkasztikus utalás arra, ahogy a német média sok esetben a különféle, migránsok által elkövetett bűneseteket interpretálja.

Az Einzellfall (Elszigetelt esetek) néven futó kezdeményezés több ezer olyan bűncselekményt említ, amikről legfeljebb csak a helyi sajtóban, vagy nyilvánosságot nem kapott rendőri jelentésekben lehetett olvasni. A többi között szexuális zaklatások, nemi erőszak, lopások, rablások, zavargások, strandon, uszodában elkövetett molesztálások, de néhány gyújtogatás is szerepel az esetek között, amelyekről egy térképet is készítettek.

Illusztráció (MTI/EPA/Markus Böhm)

A gyűjtésbe csak olyan bűncselekmények kerülhetnek bele, amelyeket rendőrségi közlemény támaszt alá, illetve megbízható sajtótermék közöl.

A kezdeményezés elindítója Petra Berger álnéven nyilatkozott a magát független konzervatív orgánumnak (német politológusok szerint a szélsőjobb határát súruló lap)  német Junge Freiheit című médiumnak. Azt mondta: a Kölnben szilveszter éjjelén történt tömeges szexuális zaklatási és nemi erőszak botrány sarkallta még februárban arra, hogy elindítsa az adatbázist.

Azóta több szerkesztőt gyűjtött maga köré, akik szerint a lista és a térkép csak egy töredéke az összes esetnek, mert bizonytalan, hogy hány olyan bűncselekményt történik, amelyről nem szereznek tudomást a hatóságok.

Megpróbálják lebeszélni a feljelentőket

Georg Spöttle titkosszolgálati  szakértő szerint Németországban egyre több olyan esetre is fény derül, amikor a  rendőrök nem vehettek föl jegyzőkönyvet a migránsok által elkövetett bűntettekről vagy egyenesen megpróbálták lebeszélni az áldozatot, hogy feljelentést tegyen.

Emlékeztetett rá, hogy már tavasszal több elkeseredett rendőr is kitálalt a sajtónak, és arra panaszkodtak, hogy a kölni szexuális zaklatások után több esetet sem lehetett jegyzőkönyvezni, mert az ellentmondott Angela Merkel migrációs politikájának, és a német felső vezetés attól tartott, hogy az esetek akár tüntetésekhez, zavargásokhoz is vezethetnek.

A statisztikai adatok és az elmúlt hetekben, hónapokban elkövetett merényletek, bűncselekmények ellenére több német orgánum még mindig azt emeli ki, hogy milyen becsületes az a migráns, aki visszaadta a buszon talált Stradivari hegedűt vagy mennyire rendesek azok az önkéntes migránsok, akik nyugdíjasoknak segítenek a renoválásban – idézte fel a szakértő a hirado.hu-nak.

A német államvédelem nagyon figyeli a közösségi oldalakat – mondta Georg Spöttle példaként említve,  amikor mind a privát, mind a hivatalos Facebook-oldalára posztolt egy képet egy merénylet kórházban fekvő áldozatáról, és 24 órára letiltották az oldalait, majd kötelezték arra, hogy törölje a posztot különben végleg letiltják.

Szélsőségesebb esetben akár uszítás és jobboldali propaganda miatt fel is jelentik azokat, akik olyan posztokat tesznek közzé, amiben migránsokat ilyen-olyan bűncselekmények elkövetésével vádolnak – tette hozzá.

A német sajtó egy része, és a politikai elit egy része mindent elkövet, hogy ki ne derüljön, milyen valós veszélyekkel jár a migráció, illetve a nem megfelelő integrálódás, de közben egyre több merénylet történik, gondoljunk csak az ansbachi támadásra, a baltás merénylőre vagy a müncheni lövöldözésre – idézte föl Spöttle.

Ez utóbbi esetben is valószínűleg több helyen volt lövöldözés, de csak a bevásárlóközpontnál történt merényletről szóltak a hírek, miközben szemtanúk szerint a belvárosban is tűzharc volt, illetve a reptéren is megjelent a GSG9 egy harci helikopterrel és őrizetbe vettek valakit. Ezekről ismerőseimtől képet, videót is kaptam, de a sajtóban nem olvastam az ezekről szóló híreket – mondta Georg Spöttle.