Hőtérkép jelent meg az Iszlám Állam terjeszkedéséről

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek már 18 országban vannak működőképes sejtjei - derült ki egy kiszivárogtatott dokumentumból, melyet a Fehér Ház kapott a Nemzeti Terrorellenes Központtól. A térképpel ellátott "2016 augusztus" mappában 3 kategóriára bontják azokat az országokat, ahol felütötte a fejét a terrorizmus.

Terrormappát szivárogtatott ki az NBC amerikai hírügynökség, melyet állítólag a Fehér Házból szereztek. A tájékoztató dokumentumokhoz csatolt térképen szereplő adatokból kiderül, hogy a terroristák intenzitása megháromszorozódott.

A korábbi, 2014-es dokumentumokban még csak 7 “aktív országról” írtak, de az “2016 Augusztus” nevű mappában szereplő adatok rohamos terjeszkedésről számolnak be – írja az Independent.

Fotó: NBC / National Counterterrorism Center

A barna színnel jelzett országok a központok, a narancssárgák a szervezett, hivatalos sejtek hazái, és a barackok a terrorizmus szintjén törekvő kategóriába sorolt államok (Fotó: NBC / National Counterterrorism Center)

3 kategória létezik: központi, szervezett és törekvő

Az iratokban külön kategóriákba sorolják a terrorállamokat. Szíriát és Irakot a két gócpontként, központi országokként tüntetik fel.

Ezen kívül vannak még olyan országok, ahol hivatalosan, szervezetten működnek a terrorsejtek. Ide tartozik Algéria, Nigéria, Líbia, a Sínai-félsziget, Szaúd-Arábia, Jemen, Afganisztán, Pakisztán és Oroszország kaukázusi részei.

A térképen törekvő ágakat is jelölnek: Mali, Egyiptom, Szomália, Banglades, Indonézia és a Fülöp-szigetek.

A terrorizmus elterjedése szempontjából szinte mindegy, hogy melyik állam milyen mértékben terrorista, hiszen az Iszlám Állam minden felkelő csoport csatlakozását örömmel várja, sőt, európai támadásaikhoz főként magányos farkasok jelentkezését kérik.