Ankara szélsőjobboldali retorikával vádolta az osztrák kancellárt

Szélsőjobboldali retorikával vádolta Christian Kern osztrák kancellárt csütörtökön Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere, miután az osztrák szociáldemokrata politikus úgy nyilatkozott, hogy párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról.

“Őszintén szólva, nagyon zavarónak tartom, hogy ez az álláspont milyen hasonlóságot mutat az európai szélsőjobboldaliak álláspontjával” – vélekedett az európai uniós ügyek török minisztere az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint.

Celik mellett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is bírálta Kernt. “Aggasztó”, hogy az osztrák kancellár “törökellenes diskurzusokba” bonyolódik – mondta a miniszter.

A török külügyi tárca vezetője csalódottságát fejezte ki azzal összefüggésben is, hogy miként reagált az Európai Unió a július 15. törökországi sikertelen puccsot követően. Ankara Európa szolidaritását és “támogatását várta a török nép demokráciáért folytatott jogos harcában”, nem pedig “növekvő rasszizmust és idegengyűlöletet” – tette hozzá.

Kern a közszolgálati médiának (ORF) csütörtökön adott nyilatkozata szerint: még évekig vagy évtizedekig “lehetetlen” lesz Törökország uniós taggá válása.

Diplomáciai fikció

Kern a csatlakozási tárgyalásokat “diplomáciai fikciónak” nevezte. Úgy vélte: nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken történne előrelépés.

Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása téma lehetne az uniós állam- és kormányfőket tömörítő ET szeptember 16-án (Pozsonyban) tartandó ülésén.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Celik bírálatára Twitter-üzenetében úgy reagált: Törökországnak inkább “el kell végeznie a házi feladatát”, és saját szóhasználatát és “belföldön tanúsított fellépését visszafognia”.