Óvatosan a szellőztetéssel, hamar besurranhatnak a tolvajok

A nyári szezonban rendszeresen megnő a besurranásos tolvajlások száma, pedig mi magunk is sokat tehetünk az ellen, hogy károsultakká váljunk. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy mire figyeljünk, ha nem akarunk áldozattá válni.

Hőség idején és klíma hiányában sokan úgy oldják meg lakásuk, házuk hűsítését, szellőztetését, hogy résre nyitják, vagy akár teljesen kitárják a bejárati ajtót. A friss levegő mellett azonban nem várt „vendég” is bejuthat az ingatlanba, aki rövid idő leforgása alatt, míg mi teszünk-veszünk a lakás egy másik részén, vagy kint vagyunk a kertben, sok tízezres kárt is okozhat.

Illusztrácó. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Át kell gondolni, hogyan reagálunk

– Alkalom szüli a tolvajt. Az elkövetők kifejezetten a nyitott ajtókat figyelik, és a lehetőséget kihasználva, pár másodperc alatt bejutnak az épületbe, majd magukhoz veszik értékeinket. A tolvajok általában nem agresszívek, többnyire egyedüli elkövetők. Ha mégis van társuk, akkor az szokott figyelni, és jelzést ad, ha közelít valaki – magyarázta Orbán Sándor rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főnyomozója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ha az értékek eltulajdonítása közben rajtakapják a tolvajt, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint állampolgári jogon el lehet fogni az elkövetőt, és a rendőrség kiérkezéséig vissza is lehet tartani a helyszínen.

A szituációtól függően ugyanakkor mindenkinek mérlegelnie kell, hogy belefog-e ebbe. Előfordulhat, hogy közben sérülést szenved, és pont az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretett volna. A rendőrség senkinek sem javasolja, hogy a behatolóval dulakodjon. Ha egyébként az elkövető a megszerzett vagyontárgy megtartása érdekében erőszakot alkalmaz, azzal már súlyosabb bűncselekményt követ el, és rablás bűntettéért több éves szabadságvesztésre ítélhetik.

Kérjünk segítséget

A rendőr alezredes ehelyett inkább azt tanácsolta, hogy minél hamarabb kérjünk segítséget. Akár hangos kiabálással is, a közvetlen szomszédok irányába. Ha bárki bűncselekményt lát, a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. Ha tudja, figyelje meg az elkövetőt, akár fotózza le a mobiljával, nézze meg, merre és mivel távozik – kérte.

Minél védtelenebb, annál csábítóbb a lakásunk 

A bajt persze jobb megelőzni, mint később kezelni, amire számos megoldás áll rendelkezésre. A tolvajok elsősorban olyan célpontokat keresnek, amelyeknél a lebukás lehetősége közelít a nullához.

– Sajnos az emberek még mindig sokkal nyitottabbak arra, hogy elkapják a tolvajt, mint hogy megelőzzék a lopást. Pedig léteznek olyan eszközök, melyek informálják az elkövetőt a védekezésről, aki emiatt úgy dönthet, inkább továbbáll. Ilyenek például azok a táblák, amelyek kutya jelenlétére figyelmeztetnek – mondta Méhes Krisztián biztonságtechnikai és vagyonvédelmi szakértő.

Vannak persze ennél jóval komolyabb vagyonvédelmi eszközök is – folytatta. A DNS-es biztonsági festékek, spray-k képesek megjelölni az elkövetőt, a riasztórendszerek pedig azonnal jeleznek, ha illetéktelenek hatolnak be az ingatlanba. Utóbbiakból léteznek már olyanok is, amelyek csak zónákat figyelnek, így a bent tartózkodás esetén is használhatóak. Olcsóbb biztonsági eszköznek számít egy csengő felszerelése az ajtó fölé, de hatásos, mert megszólal, amint egy bizonyos résnél tovább nyitják az ajtót.

A védekezéshez tartozik az is, hogy az értékeinket nem tartjuk közel az ablakokhoz és az ajtókhoz. Illetve célszerű bezárva tartani azokat a nyílászárókat is, amelyek ezzel még nem gátolják az ingatlanban való megmaradást.

Nem biztos, hogy magunkon segítünk 

A szakember szerint a bűnözés másként működik, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Ha például a tulajdonos felszerel a kertbe egy lámpát azzal a céllal, hogy az majd megvilágítja a behatolót, és elmenekül, akkor téved. Sok esetben ez inkább megkönnyíti a tolvajok dolgát, mert legalább nem kell botladozniuk a sötétben. Jól meg kell tehát gondolni, milyen eszközt szerelünk fel biztonságunk érdekében – húzta alá.