Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrádban

A Palócföld hagyományainak és kulturális kincseinek bemutatása, életben tartása, valamint az összetartozás erősítése a célja a Palóc Világtalálkozónak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

Bátonyterenye kisterenyei városrészén, a Gyürky-Solymossy Kastélypark 13 hektáros területén rendezik meg péntektől vasárnapig a palóc világtalálkozót, amelyen a palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatják, mint a gasztronómiát, vagy a palóc lakodalmast. Csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatja a közönséget a három nap alatt – mondta el Berze Mariann, a szervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára.

Délvidéktől Felvidékig

A Palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét értenek (Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét), ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A világtalálkozón Szeder Fábián-díjat adnak a palócságért sokat tévő alkotóknak, művészeknek, tevékeny embereknek. Az 1784-ben Csábon született Szeder Fábián János bencés áldozópap és tanár széleskörű irodalmi tevékenységet folytatott, részt vett számos irodalmi lap szerkesztésében, majd a Tudományos Gyűjtemény pályázatára népismereti tanulmányt írt a palócokról, amely a szakirányú magyar néprajzi érdeklődés egyik elindítója lett.

Rekordra készülnek

A szervezők magyar rekordot szeretnének felállítani a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában, ezért Bátonyterenyére várják a palóc településekről azokat a csoportokat, amelyek híven őrzik még eleik hagyományos viseleteit. Mint Berze Mariann elmondta, az elmúlt években 1200-1500 ember vett részt a menetben.

A programban lesz többek között népi gyógyászat, palóc termékek vására, gyermekeknek kézműves foglalkozások, íjász- és barantabemutató, valamint számos előadás is elhangzik. A kastélyban festményeket, hímzett terítőket állítanak ki, az irodalmi sátorban palócföldi írók, költők mutatkoznak be, és kiadványaival kitelepül a balassagyarmati Palóc Múzeum is.

A IV. Palóc Világtalálkozót közösen rendezi a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és Bátonyterenye önkormányzata. A tari székhelyű egyesület 2009 óta működik, feladatai közé tartozik a magyarság ősiségének kutatása, a kutatási eredmények közzététele, a hagyományok ápolása, megélése és a Kárpát-medence környezeti értékeinek megóvása.