Csak irigyelni tudjuk a svéd szülőket

A svéd dolgozóknak évente öt hét fizetett szabadság jár, így a gyerekek felügyeletének megoldása a nyári szünetben nem jelent olyan nagy problémát, mint Magyarországon.

A nyár a gyerekeknek vakáció, a szülőknek gyakran kihívás. Ha dolgoznak, nincs elég szabadságuk, ha csak az egyiküknek van állása, akkor gyakran nincs miből programot szervezni. Az egyszülős háztartásra mindezek fokozottan igaznak bizonyulnak – akkor is, ha beteg a gyerek. Ki hozza el az óvodából, iskolából, ki viszi orvoshoz, és ki marad vele otthon, amíg meggyógyul?

A svédek más rendszert működtetnek, mint a magyar.

A svéd szülőknek a gyermek betegsége esetén betegápolási díj jár, ha otthon maradnak a munkából, vagy éppen állástalanok, munkakeresők. Az összeg a bruttó fizetés közel nyolcvan százaléka, és a gyermek 12 éves koráig jár, évente gyermekenként 120 nap.

Ezeket a napokat nem csak a szülők használhatják – akár felváltva, vagy részlegesen -, hanem mások is, például a nagyszülők. Bár ez utóbbi lehetőséget sokan nem tudják kihasználni, mert távol, 800-1000 kilométerre laknak a nagyszülőktől. Ezért is nagyon fontos, hogy meg tudják oldani a beteg gyerek ellátását a társadalom segítségével.

A társadalombiztosítás internetes oldalán lehet bejelenteni, ha a szülő otthon marad a beteg gyermekével. Nyolc napig orvosi igazolás sem kell. Az év folyamán a svéd szülők összesen hatmillió napot vettek igénybe gyermekeik ápolására.

A nyár Svédországban rövid, de az iskolai szünet hosszú. Az óvodák egy hónapra zárnak be, az iskolákban pedig júniustól augusztus közepéig tart a vakáció. A svéd dolgozóknak – mindenkinek – évente öt hét fizetett szabadság jár, így a gyerekek felügyeletének megoldása nem jelent olyan nagy problémát, mint Magyarországon.

Az iskolásoknak az önkormányzatok ingyenes programokat is szerveznek, a szabadidő központokban egész nap lehet játszani, és különböző foglalkozásokon is részt vehetnek a gyerekek, de nyári táborokat is szerveznek, különösen a nagyvárosokban élő gyerekek számára.