Ötvenszeresére növelte hálózatának kapacitását a UPC

Több mint 5 millió eurós beruházással ötvenszeresére növelte hálózatának kapacitását a UPC Magyarország.

A szolgáltató szerint a befektetés eredményeként a szélessávú optikai hálózati irányítóközpont új telephelyre költözött, az épületben található új berendezések másodpercenként akár 24 terabit adatot képesek kezelni.

A közlemény idézi Székely Gábort, a cég hálózati igazgatóját, aki kifejtette: az új kapacitást úgy lehet elképzelni, mintha 3000 mozifilmet egyetlen másodperc alatt küldenének át az egyik számítógépről a másikra.

A központban egyúttal kiépítették a szolgáltatások biztonságos működéséhez szükséges rendszereket, illetve modernizálták az ügyintézést kiszolgáló informatikai rendszereket is, ezáltal a UPC belső folyamatait támogató IT infrastruktúra kapacitása háromszorosára növekedett.

A fejlesztésre a társaság szerint az évről évre emelkedő adatforgalom és a felhasználói elvárások miatt volt szükség.

Az internetes forgalomnövekedés éves üteme – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – 30-40 százalék körül van, és folyamatosan növekszik.

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Daniel Munoz)

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Daniel Munoz)

A most elvégzett fejlesztéssel a következő 3-5 évben biztosítható a hálózat gyors és megbízható üzemeltetése.

Az országos fejállomás a vezetékes távközlési szolgáltatóknál stratégiai jelentőségű létesítmény, innen irányítják például az összes alapszolgáltatást, mint a tévé, az internet, a vezetékes telefon és a mobil.

Itt futnak össze – a UPC esetében – országszerte több mint 300 települést, 1,6 millió háztartást összekötő, több ezer kilométer hosszúságú, nagysebességű optikai hálózat szálai. A UPC hálózata a végpontok felé jelenleg másodpercenkénti 500 megabites adat továbbítására képes.

A UPC a Liberty Global leányvállalata, Magyarországon 1998 óta van jelen.

Korábbi tájékoztatás szerint a magyarországi leányvállalat öt százalékkal növelte árbevételét 2015-ben, előfizetéseinek száma pedig 100 ezerrel 1,8 millióra nőtt tavaly.

Kapcsolódó tartalom