Még mindig éhségsztrájkolnak a migránsok Horgosnál

Negyedik napja folytat éhségsztrájkot a szerb-magyar határ közelében lévő Horgosnál mindegy kilencven migráns, akik azt várják, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt - mondta el a közmédia helyszínen lévő tudósítója szerdán az MTI-nek.

Nem megerősített információk szerint a szabadkai befogadóállomásról szerda reggel további száz migráns akart csatlakozni a demonstrálókhoz, de a rendőrség ezt megakadályozta. Jelenleg tíz rendőr járőrözik a tábor körül és ügyel a rendre. Ők korábban nem tartózkodtak ott.

A magyar határ melletti tisztásra vasárnap érkezett meg 130 migráns gyalog Belgrádból, ahonnét eredetileg mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még péntek délután. A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak. Egyikük szerint 3-4 napig akarnak majd tüntetni a magyar határnál. Közülük sokan feladták és a közeli tranzitzónába távoztak, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz. Sajtóinformációk szerint kedden délután három éhségsztrájkolót végkimerüléssel szállítottak a szabadkai kórházba.

Szerda délután a szerb hatóságok szabaddá tették a szabadkai befogadóállomáson a kijárást. A migránsok nyugodtan elhagyhatják a tábort, ahol jelenleg 500 tartózkodnak, és amely mindössze 100 fő befogadására alkalmas. A hatóságok önkéntes alapon elkezdték a menekültek elszállítását a szerb-horvát határra, a sidi és adasevci táborokba. A közmédia helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy két autóbusz jelent meg a szabadkai központnál, amelyre valamivel több mint 50 ember szállt fel.

Korábban a migránsok a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetében lépték át illegálisan a szerb-horvát határt, és Szlovénián keresztül folytatták útjukat Nyugat-Európába. A szerb-horvát határon nem épült technikai akadály, ugyanakkor a horvát-magyar és horvát-szlovén határt is kerítéssel védik a szomszédos országok.