Földi: polgárháborúk lesznek Európában, ha ez így megy tovább

Buta törvények gátolják, hogy Európa felvegye a harcot a merénylőkkel, akik már nem egyszerű terroristák, mögöttük egy reguláris haderő áll - véli Földi László biztonságpolitikai szakértő. Az elemző szerint stratégiaváltásra van szükség a védekezésben, különben az emberek nem fogják eltűrni, hogy a merénylők halomra gyilkolják a polgárokat, és a kezükbe veszik sorsukat. Ezt hívjuk polgárháborúnak – fogalmazott.

Az Európában az utóbbi hetekben történt támadások már nem a terrorizmus kategóriájába tartoznak, ezeknek a merényleteknek a hátterében egy megnevezhető reguláris erő van, az Iszlám Állam, valamint egy ideológia, amely áthatja kontinensünk bizonyos radikális elemeit – mondta a Ma reggelben Földi László biztonságpolitikai szakértő.

Exportált háború

Ma már arról van szó, hogy akarnak, és nem arról, hogy hol tudnak elkövetni merényletet. A támadók azzal találkoznak, hogy a probléma ellen nincs érdemi védekezés. Európa pedig azzal szembesült, hogy a háború borzalmas elemeinek – merényletek, pusztítás, szőnyegbombázás, tüzérségi tűz – egyikét az ellenség exportálta – tette hozzá.

Koncepcióváltás kell

Földi László szerint ez ellen a mai jogszabályokkal, szokásjoggal nem lehet védekezni. A támadások számának csökkentéséhez új koncepcióra, teljes stratégiaváltásra van szükség, a nem védekezésből védekezésre kell váltani, majd a támadók visszaszorításába kezdeni. Ez sem szüntetné meg egyik pillanatról a másikra a merényleteket, de azt el lehetne érni, hogy ne fokozódjon az erőszak.

Ha például a titkosszolgálat valakiről kideríti, hogy dzsihadista, és ezt operatív, vagyis illegális eszközökkel teszi, akkor a bíróság nem veszi figyelembe a beszerzett adatokat. Azt úgy nem lehet, hogy egy szolgálat tudja, ki a dzsihadista, de meg kell várnia, hogy az valamit elkövessen, mert a hatóságok csak akkor léphetnek fel ellene – mondta.

„Buta törvények”

Földi László szerint rengeteg olyan buta törvény van érvényben, ami békében normális. Az utcán „kóborló” géppisztolyos katona elrettentésül van ott, a nyakában lógó fegyverét azonban a mai törvények szerint még akkor sem használhatja, ha az ellenség gyorstüzelő gépfegyverrel támad rá. Csak a rendőr használhat fegyvert, és ő is csak kézi lőfegyvert , vagy kommandósok – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha a mai helyzet folytatódik, akkor az eszkalálódás akár polgárháborúkhoz is vezethet. Az emberek ugyanis nem fogják eltűrni, hogy a merénylők halomra gyilkolják a polgárokat, és a kezükbe veszik a sorsukat. Ezt hívjuk polgárháborúnak – fogalmazott.

Nem kellene megvárni, hogy akcióba lépjenek a képzett merénylők is

Földi László arról is beszélt,  szerinte a bevándorlókkal kiképzett muszlim katonák jönnek, akik nem bicskával követnek majd el merényleteket, mint a normandiai túszejtők. Nem kellene megvárni, hogy ez bekövetkezzen – hangsúlyozta.