Félmillió török katonából alig több mint 8 ezren vettek rész az elfuserált puccsban

A török fegyveres erők állományának 1,5 százaléka, mindössze 8651 katona vett részt országszerte a július 15-i erőszakos hatalomátvételi kísérletben, a nyilvánosságra hozott adatok alapján ehhez 35 katonai repülőgépet, 37 helikoptert, 74 harckocsit, 246 páncélozott harcjárművet, három hadihajót vetettek be, és szám szerint 3992 tűzfegyvert használtak.

A katonák közül 8651-en tartoztak Gülen terrorszervezetéhez – hangoztatta a török hadsereg közleménye, amely “egyenruhába bújt terroristáknak” nevezte a puccsistákat. Hivatalosan Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített “párhuzamos államot” teszi felelőssé az incidensért, Gülen ugyanakkor elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az eseményekhez.

Török katonai járműoszlop halad a szíriai Aleppó tartományban a török határ közelében 2015. február 22-én. MTI/EPA Fotó

A török kormány július 15. után nagyszabású tisztogatásba fogott egyebek között a katonaság, az igazságszolgáltatás, az oktatás, az egészségügy, valamint a sajtó területén. Az Anadolu hírügynökség kedd esti összesítése szerint az országban eddig összesen 9056 embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Köztük van a haderő 143 tábornoka és tengernagya, 3168 tiszt és altiszt, 1181 közlegény, valamint 736 kadét. Recep Tayyip Erdogan államfő kedden elrendelte, hogy az elnöki palota előterét ért katonai támadás tanulsága alapján külön légvédelmi rendszert alakítsanak ki az épületegyüttes számára.

Számos katonatiszt menesztésére készült a török hadvezetés a puccsot megelőzően

A Fethullah Gülennel szimpatizáló katonatisztek menesztésére készült a török hadvezetés a puccskísérletet megelőzően – mondta szerdán külföldi újságíróknak Berat Albayrak török energiaügyi miniszter. Albayrak – Recep Tayyip Erdogan török államfő veje – elmondta, hogy feleségével, Esrával és apósával együtt éppen egy nyugat-törökországi üdülőhelyen, Marmarisban tartózkodtak, amikor a folyamatban lévő puccskísérlet híre július 16-ára virradó éjjel eljutott hozzájuk.

A miniszter elmondása szerint a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) előzőleg szándékában állt még a nyáron ülést tartani, amelyen kizárják a hadseregből azokat a tiszteket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szimpatizálnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokkal. Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot – Erdogan egykori politikai szövetségesét – és követőit teszi felelőssé az incidensért.

A YAS “éppen arra készült, hogy fontos intézkedéseket hoz, mégpedig elbocsátja a gülenista katonatiszteket, nevezetesen tábornokokat a hadseregből” – mondta Albayrak. Elmondása szerint a hálózat tagjai “lelepleződtek” és az érintettek neveit már el is küldték a minisztériumokhoz. Albayrak szerint amikor a gülenista tisztek tudomást szereztek ezekről az előkészületekről, “sarokba szorítva” meghozták a végső döntést és elindították a puccsot, amely azonban megbukott.

A támaszpontok, továbbá a laktanyák bejáratait az önkormányzatok július 15-e óta kamionokkal és munkagépekkel barikádozzák el. Mehmet Tezkan, a Milliyet című török napilap publicistája kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy már több mint egy hét eltelt és az előállításoknak köszönhetően egyre kisebb az esélye egy esetleges újabb próbálkozásnak, de a látvány azokban a katonákban is a bűnösség érzését keltheti, akik nem vettek részt az incidensben. A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

Csütörtökön összeül a Legfelsőbb Katonai Tanács (YAS) az ankarai Cankaya-kúriában, amely 2014 augusztusa óta a miniszterelnöki hivatal székhelye.