Az ansbachi terroristát a háttérből irányithatták

Kétséges, hogy az ansbachi merénylet elkövetője éppen akkor akarta működésbe hozni a pokolgépet, amikor felrobbant, és igen valószínű, hogy valaki irányította a háttérből - mondta szerdán a bajor tartományi belügyminiszter.

oachim Herrmann a tartományi kormány Gmund am Tegernsee településen tartott tanácskozásának szünetében újságíróknak elmondta: a szíriai elkövető a vasárnap este történt robbanás előtti percekben mobiltelefonján egy azonnali üzenetküldő alkalmazással “intenzív” üzenetváltást folytatott egy ismeretlennel, aki “nagymértékben befolyásolta a merényletet”.

Fehér rózsa a merénylet helyszínén. MTI/EPA Fotó

Nem tudni, hogy az illető hol tartózkodott az üzenetváltás idején, és hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez tartozik-e – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a merénylet helyszínén és az elkövető szállásán talált nagy összegű készpénz is arra utal, hogy voltak megbízói. Mint mondta, valószínűtlen, hogy az összeget meg lehetett spórolni a menekülteknek járó készpénzes támogatásból.

Azt a kérdést is vizsgálják, hogy az elkövető valóban akkor akarta-e működésbe hozni a pokolgépet, amikor felrobbant. A szemtanúk beszámolói és az üzenetváltás alapján kétséges, hogy éppen abban a percben akart robbantani – mondta a miniszter. A német sajtó szerdán beszámolt az IÁ Al-Nabaa című heti magazinjának egy cikkéről, amely szerint az ansbachi támadó a merénylet előtti percekben folyamatos kapcsolatban volt a dzsihadista szervezet egy tagjával.

Irakban és Szíriában is harcolt?

Az arab nyelvű magazin írása alapján az elkövető Irakban és Szíriában is harcolt, előbb az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaként, és 2013-ban csatlakozott az IÁ-hoz. A robbanószerkezet építéséhez Németországban látott hozzá, a munka három hónapig tartott. Az Al-Nabaa szerint a merénylő egyszer hajszál híján lebukott: ansbachi szállásán egy tőle független ügyben razziát tartott a rendőrség, és percekkel szobája átkutatása előtt rejtette el a pokolgépet.

Guido Steinberg, az egyik legtekintélyesebb német nemzetközi- és biztonságpolitikai kutató és tanácsadó intézet, a Tudomány és Politika Alapítvány (Stiftung Wissenschaft und Politik – Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit, SWP) Közel-Kelet és terrorizmus szakértője az RTL országos kereskedelmi televíziónak azt mondta: nincs ok arra, hogy bárki is kételkedjen az Al-Nabaa írásának hitelességében.

Az eddig közölt hivatalos adatok alapján a 27 éves elkövetőt 2014-ben Bulgáriában menedékkérőként regisztrálták és oltalmazotti jogállást kapott, és Ausztriában is regisztrálták, mielőtt Németországba érkezett. Menedékjogi kérelmét 2014 végén elutasították és felszólították az ország elhagyására, majd kérelmére egészségi okok miatt felfüggesztették a kitoloncolását elrendelő határozat végrehajtását. A robbantás előtt 11 nappal,  július 13-án ismét távozásra szólították fel és közölték vele, hogy Bulgáriába szállítják, ha 30 napon belül nem hagyja el az országot önként.

A szíriai férfi vasárnap este Ansbach óvárosában, egy szabadtéri koncert közelében hozta működésbe a hátizsákjában elhelyezett pokolgépet.  A robbanásban  ő maga meghalt, tizenöten megsebesültek. A Süddeutsche Zeitung című lap szerdán azt írta, hogy a robbanószerkezetet szakismeret nélkül állították össze. A legtöbb sebesülést nem is a pokolgépbe töltött fémdarabok okozták, hanem a nyomáshullám miatt kitört ablakok, kirakatok üvegcserepei. A pokolgép egy “bombácska” volt – mondta a lapnak egy leszerelt amerikai katona, aki turistaként volt a helyszínen.