Normandiai túszdráma: filmre vették a pap meggyilkolását

Filmre vette a két támadó, ahogyan egyikük végzett az idős pappal - fedett fel részleteket a francia templomban kedden történt véres eseményekről az egyik túsz, egy apáca.

Danielle nővér az RMC rádióállomásnak elmondta, hogy a két támadó térdre kényszerítette az idős papot, aki megpróbált ellenállni, és ekkor végzett vele az egyik férfi. Az apáca a gyilkosság pillanatát kihasználva kimenekült a templomból.
A nővér beszámolója szerint a két dzsihadista valamilyen szertartást is tartott az oltárnál arabul, amit szintén videóra vett. Az apáca nagyszerű papnak mondta az áldozatot.

A városháza előtt őrködnek rendőrök Saint-Etienne-du-Rouvrayben 2016. július 26-án. MTI/AP Fotó

Kedden a reggeli misén a normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – egy papot, két apácát és két hívőt – túszul ejtett két, késsel felfegyverkezett férfi, akikről később az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet azt állította, hogy a katonái voltak.

A támadók a 84 éves papnak brutális módon elvágták a torkát, és egy másik túszt életveszélyesen megsebesítettek. A gyilkosokat – mivel nem adták meg magukat – a rendőrség agyonlőtte. A történtek után a világ számos országának vezetői mellett a Vatikán is mély döbbenetének adott hangot.

A Fehér Ház – magyar idő szerint – késő délután a “lehető leghatározottabban” elítélte a francia templomban történt papgyilkosságot, és tudatta, hogy mindenben támogatja Franciaországot a bűntett hátterének feltárásában.
“Franciaországnak és az Egyesült Államoknak közös ügye a vallásszabadság védelme minden kultúrát beleértve” – mondta Ned Price, a Fehér Ház szóvivője.