Krakkó érseke: az összes világrész fiataljai a szeretet nyelvén fognak beszélni

A világ minden tájáról Krakkóba érkező zarándokok sokféle nyelvet beszélnek, de mostantól az evangélium, a szeretet nyelvén fognak megszólalni - mondta kedd este, az Ifjúsági Világtalálkozó nyitómiséje elején Stanislaw Dziwisz bíboros, így üdvözölve az összegyűlt mintegy kétszázezer fiatalt.

Az egyházi méltóság, aki II. János Pál pápa személyi titkára volt, a krakkói Blonia-mezőn mutatta be a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, hatnapos 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozót (IVT) megnyitó szabadtéri misét, amelyen mintegy kétszázezer fiatal gyűlt össze.

A bíboros hat világnyelven mondott üdvözletet, ezt a fiatalok nagy tapssal fogadták. “Az összes kontinensről, az összes országból jöttetek ide, a Föld keleti és nyugati, északi és déli részéről egyaránt” – üdvözölte Dziwisz bíboros a sokszínű tömeget. ”Sokfélék a vágyaitok, sok nyelven beszéltek, mától kezdve azonban az evangélium nyelvén szólítjuk meg egymást” – mondta, hozzátéve, hogy ez a szeretet, a testvériség, a szolidaritás és a béke nyelve.

“Békében akarunk élni, nyugtalan világunk békéjéért imádkozunk, hogy szűnjön meg az erőszak és az igazságtalanság” – hangsúlyozta a bíboros, felszólítva a jelenlévőket az utóbbi időben végrehajtott terrortámadások összes áldozatáért szóló imára. “Különösen azért a lelkészért imádkozunk – folytatta Dziwisz érsek -, aki ma gyilkosság áldozata lett, mégpedig az eucharisztia bemutatása közben.”

Később, a szentmise alatt mondott prédikációban a bíboros rámutatott: a fiatal zarándokok között vannak, akik háborúk és konfliktusok sújtotta országokból érkeztek, olyan térségekből, ahol a gyermekek éhen halnak, ahol kegyetlen módon üldözik a keresztényeket, illetve ahol “a vak terrorizmus uralkodik”. Elmondta: a fiatal zarándokok “emberibb, testvéribb, szolidárisabb” világra vágynak. Jézusra, az isteni irgalmasságra támaszkodva “a mai világ kihívásaira válaszolhatnak”. Az ember “a hit és a hitetlenség, a jó és a rossz, a szeretet és a szeretet megtagadása között választ” – húzta alá Krakkó érseke.

A Ferenc pápa szerdán kezdődő lengyelországi zarándoklatával összekötött, mintegy ezer püspök és több mint tízezer pap részvételével is szervezett IVT-re előzetesen több mint 356 ezer zarándok regisztrált a világ 187 országából. A  katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedő, a “Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak” mottóval rendezett programsorozat hét végi csúcseseményeire: a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére mintegy 1,5 millió résztvevőt várnak.

Magyar egyházi vezetők is részt vesznek

Kámán Veronika, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottságának munkatársa az MTI-nek elmondta: az ő rendszerükön keresztül 3800 magyar fiatal – köztük határon túliak is – regisztrált és utazott ki a találkozóra. Hozzátette: vannak fiatalok, akik gyalogos zarándokként, mások kerékpáron érkeztek Krakkóba, az egyik kerékpáros csoportot Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

A találkozón nyolc magyar püspök vesz részt, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. A püspökök délelőttönként előadásokat tartanak és beszélgetéseken vesznek részt a magyar fiatalok lakhelyén, Krakkóban és egy ahhoz közeli kisvárosban, Brzeskóban.