Mikrotűvel figyelnék a gyógyszer mennyiségét a vérben

Svájci és kanadai kutatók olyan mikrotűvel felszerelt gyógyszer-monitorizó rendszert fejlesztettek ki, amely egy napon leválthatja a költséges, invazív vérvételi módszereket és növelheti a beteg komfortérzetét.

Az új rendszer egy apró, vékony tapaszból áll, amelyet a beteg karjára helyeznek a kezelés során. A tapasz vérvétel nélkül, fájdalommentesen méri a véráramban lévő gyógyszerek mennyiségét. A fél milliméternél is kisebb, apró tűszerű képződmény leginkább üreges kúpot idéz, és nem szúrja át a bőrt, mint egy szabványos szubkután tű.

A fejlesztők szavai szerint több kutatócsoport is dolgozik mikrotű-technológián a fájdalommentes oltások és gyógyszerezések eléréséhez. Viszont új keletű ötlet ilyesféle technológiával a gyógyszerek mennyiségét nyomon követni.

A mikrotűket úgy tervezik, hogy a bőr külső, védőpajzsként szolgáló rétegét szúrják át, de nem a bőrszövet további rétegeit, amelyek otthont adnak az idegeknek, ereknek és aktív immunsejteknek.

illusztráció. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd )

illusztráció. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd )

A kutatócsapat fejlesztette mikrotűvel a vancomycin antibiotikumot követik nyomon, ezt a készítményt súlyos fertőzések kezelésére használják, és vénán keresztül juttatják be a szervezetbe. Az antibiotikummal kezelt betegektől naponta háromszor-négyszer vesznek vért, emellett állandó megfigyelés alatt állnak, mivel a szer életveszélyes, mérgező mellékhatásokat válthat ki.

A kutatók felfedezték, hogy vér helyett a bőr külső rétege alatt közvetlenül elhelyezkedő folyadékot felhasználhatják a gyógyszer véráramban lévő mennyiségének nyomon követésére.

A mikrotű eme nedvből gyűjt be elenyésző mennyiséget – a milliliter milliomod részénél is kevesebbet -, majd az eszköz belsejében reakció megy végbe, amelyet a szakemberek optikai szenzorral tudnak leolvasni. Ez a technika lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyen meghatározzák a gyógyszer koncentrációját a szervezetben.

A rendszert bemutató tanulmányt a Scientific Reports folyóirat közölte.