Vonzó lett a turul

Öt hete vették birtokba a járókelők, azóta ellenőrzés nélkül bárki felmászhat a Szabadság híd tetejére, a turulmadár közelébe. Nem kevesen tesznek így egy szelfi kedvéért - írja a Magyar Nemzet.

A cikk felidézi: szinte percekkel azután, hogy június 16-i üzemkezdettel a dél-budai villamoshálózat fejlesztése miatt lezárták az autó- és villamosforgalom elől, gyalogosok és kerékpárosok lepték el a Szabadság hidat.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fábián Ferenc, a Szabadság híd hídmestere a lapnak elmondta: korábban felhívták rá a figyelmet, hogy akár személyi sérüléshez is vezethet a dunai átkelőn megnövekedett és kontrollálatlan gyalogosforgalom. A rendőrség kommunikációs szolgálata pedig közölte, hogy a hídnál a közterület-felügyelet jelzésére intézkedtek és távolították el a híd szerkezetére felmászókat.

Nincs semmiféle tiltás a hídon, hogy bárki felmásszon a hídszerkezeti “útra”, amelyet eredetileg feltehetően a híd karbantartóinak munkájának megkönnyebbítésére alakítottak ki – közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szolgálati igazgatóhelyettese.

Hermann Gábor megjegyezte, hogy a forgalom elől lezárt híd augusztus végéig speciális helyzetű: nem munkaterület, de nem is hagyományos közterület. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Szabadság híd két hídfőjénél rendőri biztosítás van, ha az ott lévő rendőrök vészhelyzetet észlelnek, akkor intézkedhetnek.